Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasında İstanbul’da gerçekleştirilen barış müzakerelerine ev sahipliği yaptı.
Bu barış müzakereleri, Türkiye’nin diplomatik rolüyle dünya medyasında önemli bir yer buldu.
İngiliz yayın organı BBC, İstanbul’daki görüşmelere ilişkin haberinde, Ukrayna ve Rusya’nın, Türkiye ve ABD’nin teşvikiyle bir araya geldiğini duyurdu.
Al Jazeera ise, müzakereler hakkında yaptığı yorumda, uzmanların Türkiye’nin bu süreçteki merkezi rolünü bir zafer olarak gördüğünü belirtti.
Son 15 yıl içinde önemli bir diplomatik aktör haline gelen Türkiye, haberlerde “Rusya-Ukrayna savaşı süresince taraflar arasında son derece hassas bir denge unsuru olmuştur” ifadesiyle anıldı.
İngiltere Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü’nden (RUSI) Ziya Meral, “Ankara’nın hem ABD hem de Rusya ile aynı zamanda ilişki kurabiliyor olması büyük bir diplomatik başarıdır” dedi.
İSVİÇRE
İsviçre merkezli medya kuruluşu Nau, müzakerelerde “Putin katılmasa da İstanbul’un gerçek kazananı Erdoğan” başlığını kullandı.
Uzmanların, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki diplomatik krizde Erdoğan’ı galip gördüğü belirtilirken, “Erdoğan net bir mesaj veriyor: Türkiye, barış görüşmelerine ev sahipliği yapmaya hazır. Hem Putin’i hem de Zelensky’yi kabul etme teklifi, Ankara’nın mevcut krizdeki merkezi rolünü vurguluyor” denildi.
Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2022 yılında Ukrayna’nın ihracatını artırmasını sağlayan Birleşmiş Milletler destekli tahıl anlaşmasında aracılık ettiği habere yer verildi.
YUNANİSTAN
Yunanistan’ın “Liberal” gazetesi, İstanbul müzakerelerini, “Erdoğan bölgesel bir oyuncu haline geliyor, Atina yeni bir senaryoyla karşı karşıya” başlığıyla duyurdu.
Haberde, Donald Trump’ın yeniden ABD Başkanı olmasıyla Türkiye’nin, ABD-Türkiye ilişkilerini geliştirmek ve “barış yapıcı” rolünü üstlenmek için fırsat yakalayabileceği ifade edildi. “Ukrayna-Rusya görüşmeleri, İstanbul’u küresel diplomasinin merkezi haline getirdi” denildi.
Ayrıca, Türkiye’nin ev sahipliğinde Avrupa ile İran arasındaki nükleer görüşmelerinin de İstanbul’da yapıldığına dikkat çekildi.
Yunanistan’da yayımlanan Ta Nea gazetesinin köşe yazısında ise Başbakan Kiryakos Miçotakis’in İtalya ziyareti eleştirildi. Yazıda, Erdoğan’ın İtalya’ya yaptığı ziyaretlerin savunma sanayii gibi birçok konuda avantaj sağladığı ifade edildi.
Miçotakis’in Türkiye ve İtalya’nın yeni stratejik ilişkisi karşısında geri planda kaldığı belirtilirken, Erdoğan’ın dünya sahnelerinde dikkat çektiği vurgulandı.
AZERBAYCAN
Azerbaycan merkezli medya kuruluşu Caliber, barış görüşmelerini “Türkiye’nin küresel arabulucu olarak genişleyen rolü” başlığıyla değerlendirdi. Türkiye’nin uluslararası arabulucu olarak artan etkisi vurgulandı.
Erdoğan’ın iki ülkeye yaptığı ziyaretlerin Türkiye’yi güvenilir bir arabulucu haline getirdiği kaydedildi. Azernews gazetesi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin barış diplomasisi merkezi olarak öne çıktığını belirtti.
ALMANYA
Alman Welt gazetesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini bir arabulucu olarak konumlandırdığı ifade edildi. “Çatışmanın iki tarafını İstanbul’da bir araya getirmek, Türkiye açısından sembolik bir başarıdır” denildi.
Ankara’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediği, ancak Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlara katılmadığına işaret edildi. Türkiye, Avrupa’nın güvenlik mimarisinde yeniden söz sahibi olmak istiyor.
Berliner Morgenpost, “Ukrayna barış toplantısına katılan diğer ülkeler arasında en büyük kazanan Türkiye’dir” yorumunda bulundu.
Focus dergisi de, İstanbul’da gerçekleşen müzakerelerde Erdoğan’ın kendisini gizli kazanmış biri olarak göstermeyi başardığını belirtti.
BELÇİKA
Belçika basınında müzakerelere ilişkin kapsamlı haberler yer aldı. VRT, Dolmabahçe’deki gelişmeleri canlı yayınla aktarırken, De Morgen ve RTBF de konuyla ilgili güncellemeler yaptı.
Le Soir, “Ukrayna’da Savaş: Türkiye diplomatik oyunun merkezinde” başlıklı bir haberde, Türkiye’nin son yıllarda artan diplomatik rolünü vurguladı.
BOSNA HERSEK
Bosna Hersek’in Klix haber portalı, İstanbul’daki müzakereleri “İstanbul tarihi bir barış mekanı mı olacak?” başlığıyla okuyucularına sundu. Ukrayna ve Rusya heyetlerinin 3 yıl aradan sonra İstanbul’da toplandığına dikkat çekildi.