Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ” Türkiye‘nin bu yatırımlardan daha büyük bir pay alması gerektiği aşikardır. Bu çerçevede, Türkiye‘nin sahip olduğu güçlü üretim altyapısının, yenilikçi teknoloji ekosisteminin ve Asya ile Avrupa arasında stratejik bir lojistik merkez olmasının Japon yatırımcılar için büyük fırsatlar sunduğunu” dile getirdi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Japonya‘nın Osaka şehrinde düzenlenen ‘Osaka-Kansai Japonya 2025 Dünya Exposu’na katıldı. Türkiye Pavilyonu Milli Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleşen programda, Bolat, Japonya-Türkiye ikili yatırım ve ticari ilişkilerinin yanı sıra EXPO 2025’in Türkiye için taşıdığı önemi vurguladı.
Bolat, Türkiye’nin Expo organizasyonlarını; ilerlemeyi teşvik eden, ülkeler arasında iş birliğini güçlendiren ve bilgi ile deneyim paylaşımını diyalog yoluyla destekleyen uluslararası etkinlikler olarak değerlendirdi.
“Japonya, Türkiye’nin Asya-Pasifik bölgesindeki en önemli ticaret ve yatırım ortaklarından biridir” ifadelerini kullanarak, iki ülke arasındaki dostluğun yalnızca resmi belgelerle değil, anlamlı bir dostluk bağıyla kurulduğunu belirtti. Bolat, “Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk tarihi bir temele sahip olmakla birlikte, bugün çok yönlü bir iş birliğine dönüşmüştür. Bu iş birliği, ekonomik alanda karşılıklı güven, istikrar ve uzun vadeli ortaklıklarla gelişimini sürdürüyor. Günümüzde Japonya, Türkiye’nin Asya-Pasifik bölgesindeki en önemli ticaret ve yatırım partnerlerinden biri konumundadır” dedi.
Bolat, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 2014’te 3,8 milyar dolar iken, 2024 yılında 5,4 milyar dolara ulaşacağına dikkat çekti. Ayrıca, 275 Japon şirketinin Türkiye’deki doğrudan yatırımlarının toplamda 3,1 milyar doları bulduğunu, altyapı, enerji, otomotiv ve finans gibi sektörlerde önemli projelere imza atıldığını aktardı.
“Türkiye’nin sahip olduğu güçlü üretim altyapısı, Japon yatırımcılar için büyük fırsatlar sunmaktadır” diyen Bolat, Türkiye’nin genç nüfusu, stratejik konumu ve nitelikli iş gücü ile Japon yatırımcılar için ideal bir üretim ve dağıtım merkezi olduğuna vurgu yaptı. Ancak, Japonya’nın yurt dışındaki toplam doğrudan yatırımlarının 2 trilyon doları aştığı göz önüne alındığında, Türkiye’nin bu yatırımlardan daha büyük bir pay alması gerektiği altını çizdi.
Bolat, Japon firmalarıyla Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu’da yürütülen başarılı müteahhitlik projelerinin, iki ülke arasındaki ortaklıkların küresel ölçekte değer oluşturabileceğinin örnekleri olarak gösterildiğini ifade etti. “Türkiye ile Japonya arasında karşılıklı ticaretin ve yatırım ortaklıklarının daha da ileriye taşınması için önümüzde çok güçlü bir potansiyel bulunmaktadır” dedi.
Bolat, Türkiye’nin ‘Osaka-Kansai Japonya 2025 Dünya Exposu’ndaki pavilyonu hakkında da bilgi vererek, “Ülkemiz, bu Expo’ya ‘Medeniyetlerin Altın Çağı’ temasıyla, 900 metrekarelik bir alanla katılım sağlamaktadır. Anadolu’nun köklü kültürel birikimini modern mimari ve tasarım anlayışıyla harmanlayan pavilyon, ziyaretçilere geçmişin izlerini ve geleceğe dair umutları taşıyan eşsiz bir deneyim sunmayı hedeflemektedir. Pavilyonumuz, Expo’nun ‘Hayatları Bağlamak’ tematik alanında konumlandırılmıştır. Anadolu, geçmişte olduğu gibi günümüzde de kültürlerin birleştiği ve Doğu ile Batıyı bağlayan bir medeniyet köprüsüdür” şeklinde konuştu.
Bakan Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonunun, Türkiye pavilyonunun temel ilham kaynaklarından biri olduğunu vurgulayarak, “Türkiye Yüzyılı, ülkemizin uluslararası düzeyde etkin ve yön belirleyici bir aktör haline gelmesini hedefleyen stratejik bir yol haritasıdır. Pavilyonumuzda, bu vizyonun yansımalarını ziyaretçilerle buluşturuyoruz. Gelişmiş dijital teknolojiler ve sürdürülebilir çözümlerle Türkiye’nin geçmişe olduğu gibi geleceğe de yön verdiğini anlatıyoruz” dedi.
Program, Bolat’ın konuşmasının ardından Türk kültürüne ait halay, zeybek, yöresel halk oyunları, semazen ve mehter takımı gösterileriyle devam etti. Bolat, programın ardından Türkiye pavilyonuna giderek kurdele kesiminde bulundu ve tanıtımları yerinde inceledi. – OSAKA