G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,14
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.140.500,36

Türkiye İsrail’e İhracatı Durdurdu: İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bloomberg’in iki Türk yetkiliye dayandırdığı habere göre, Türkiye bugün İsrail’e ihracatı durdurdu ve İsrail’den tüm ithalatı durdurma kararı aldı.

Haber sonrası, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail ile olan anlaşmaları bozduğunu belirtti. Katz, İsrail’in yerel üretime ve diğer ülkelerden ithalata odaklanarak ticari alternatifler yaratmayı hedeflediğini açıkladı.

Türkiye’nin, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve işgal planına tepki olarak, ticari ilişkileri askıya almaya karar vermesi üzerine, iki ülke arasındaki ticaret durma noktasına gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz ay Ankara’da Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile bir araya geldiği basın toplantısında, “İsrail ile yoğun ticari ilişkileri artık devam ettirmiyoruz, o iş bitti” açıklamasını yapmıştı.

Türkiye, geçen ay İsrail’e inşaat demiri, yassı çelik, mermer, seramik dahil olmak üzere 54 ürün grubunun ihracatını kısıtlamıştı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi ise 2023 yılında 6,8 milyar dolar değerindeydi ve bu rakamın yüzde 76’sı Türkiye’nin ihracatından oluşmaktaydı.

Türkiye’nin İsrail’e ihracatı ve İsrail’den ithalatı durdurduğu haberleri sonrasında, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz’ın yaptığı açıklamalar ticari ilişkilerdeki değişimin yansımalarını ortaya koydu. İki ülke arasındaki yakın ilişkilerin son bulması, alternatif ticaret yolları arayışını gündeme getirdi. Türkiye’nin aldığı kararın arkasında yatan sebepler ise İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve soykırım politikaları olarak gösterildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin İsrail ile olan ticari ilişkilerini sonlandırmaya yönelik açıklamaları da bu kararın temellerini güçlendirdi. Türkiye’nin, İsrail’e ihracatını kısıtlama kararı alması, karşılıklı ticaret olanaklarının yeniden değerlendirilmesini mecburi kıldı. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin bundan sonraki süreçte nasıl şekilleneceği ise merak konusu olarak gündemde yerini aldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye İsrail’e İhracatı Durdurdu: İşte Detaylar!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!