Türkiye, Rusya ve Avrupa arasında Soğuk Savaş sonrasında imzalanan Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’ndan çekildiğini duyurdu. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre anlaşmanın uygulanması durdurulmuş ve 8 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmayacak. Diplomatik kaynaklar, Rusya ve NATO’nun anlaşmadan çekilmesiyle AKKA’nın fiilen imkansız hale geldiğini belirtiyor. Bazı uzmanlar, bu durumu Türkiye’nin savunma sanayinde bağımsızlığını artırmak için olumlu bir adım olarak değerlendiriyor.
AKKA Anlaşması, zırhlı muharebe araçları, savaş uçakları, toplar gibi konvansiyonel silah kategorilerinde sınırlamalar getiren bir anlaşmaydı. Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, anlaşmanın Türkiye’yi kısıtladığını ve çekilmenin olumlu bir adım olduğunu belirtiyor. Başbuğ’a göre, Türkiye’nin dış politikadaki dürüst duruşu ve savunma sanayindeki büyük adımları göz önüne alındığında bu kararın doğru olduğu görüşünde.
Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Rusya’nın 2015 yılında anlaşmadan çekilmesinin ardından bölgede kuvvet dengelerinin değiştiğini belirtiyor. Türkiye’nin bu anlaşmadan çekilmesiyle savunma anlamında bağımsızlığını kazandığını ifade eden Pekin, dünyanın savaşa hazırlandığı bir ortamda Türkiye’nin güçlendiğini söylüyor.
Dış Politikalar Uzmanı Doç. Dr. Furkan Kaya, AKKA’nın geçmiş dönemde daha büyük bir savaşı önlemek için imzalandığını ve günümüzde yeterli olmadığını belirtiyor. Kaya’ya göre, dünyadaki hareketlilik ve silahlanma, savaş ihtimalini artırıyor ve Türkiye’nin güvenliğini garanti altına alması gerekiyor.
Emekli Albay ve Strateji Uzmanı İbrahim Keleş ise anlaşmadan çekilmenin aynı zamanda Türkiye’nin maddi ve manevi bağımsızlığını simgelediğini söylüyor. Keleş’e göre, dünya yeni bir güvenlik düzenine doğru ilerliyor ve ülkeler silahlanmaya başlıyor. Dolayısıyla, Türkiye’nin AKKA’dan geri çekilmesi bu yeni düzene ayak uydurma çabasının bir parçası olarak değerlendiriliyor.