Türkiye’nin başarılı barok müzisyeni Zeynep Öykü, kendi ürettiği arplarla Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen “Amherst Early Music” festivalinde sahne aldı ve büyük ilgi topladı. 2024 yılının 9 Temmuz tarihinde başlayan ve iki hafta süren festival kapsamında Öykü, Türkiye’de ilk kez yerli olarak üretilen Anatolian Harps markasının arplarıyla konser verdi.
Bilecik Gölpazarı’nda üretim atölyesi kurdu
Geçtiğimiz yıl, 17 Haziran 2023 tarihinde New York’ta verdiği konserde Anatolian Harps’ı tanıtacağını duyuran Zeynep Öykü, sözünü tuttu ve ABD’deki önemli erken dönem müzik festivalinde kendi üretimi arplarla sahne aldı. Dünyada çok az müzisyenin çalabildiği üç sıra telli İtalyan barok arpının seyahat boyu modelini, Bilecik Gölpazarı’nda kurduğu atölyede üreten Öykü, bu yeni üretimle barok müzik camiasında büyük heyecan yarattı.
Zeynep Öykü, “Şimdi ürettiğimiz ilk barok arp ile sahneye çıkmak hem keyif hem de gurur verici. ABD’de, iki hafta süren ‘Amherst Early Müzik Festivali’nde normalde taşınması çok zor olan barok arpın, sesi ve çalımından ödün vermeksizin üretilen seyahat boyu ile katıldım. Bu yeni üretim barok camiasında büyük heyecan yarattı ve erken dönem müzisyenlerinin senede bir kez toplandığı bu festivalde ilgi odağı oldu” diye konuştu.
Zeynep Öykü “Hedefimiz Asya pazarına girmek”
Türkiye’de ilk kez yerli arp üreten Zeynep Öykü, Anatolian Harps markasıyla yurt içi ve yurt dışında ciddi talep görüyor. Şimdiye kadar Yunanistan, Japonya, ABD ve Afrika ülkelerine arp satan Öykü, Asya pazarına da girmek istediklerini belirtti. Öykü, “Asya’da arp üreticisi neredeyse yok denecek kadar az. Onun dışında Suudi Arabistan ve Azerbaycan’da da pazar var. Hedefimiz Asya pazarına da girmek” dedi.
Türk müzisyenler ve üreticilerin dünya çapında tanınması adına önemli bir adım olan Zeynep Öykü’nün Anatolian Harps başarısı, Türk müziğinin ve enstrümanlarının uluslararası alanda da ilgi görmesini sağlıyor. Öykü’nün Amerikan müzik festivalindeki performansı ve Türk yapımı arpların büyük beğeni toplaması, Türk kültürünün ve sanatının dünyadaki yansımalarına yeni bir örnek teşkil ediyor.