Ticaret Bakanlığı, Tüketici Hakem Heyetlerinin (THH) son 3 yılda yaklaşık 6,3 milyar TL tutarındaki başvuruyu karara bağladığını açıkladı. Bu başvuruların çoğunluğu perakende sektöründen gelirken, KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) sistemi şikayetlerin hızlı ve güvenilir bir şekilde iletilmesinde önemli bir rol oynuyor.
THH’nin Önemi
THH’ler, alıcı ve satıcılar arasındaki uyuşmazlıkları çözerek yargı mercilerinin iş yükünü azaltıyor. Kurulduğu günden bu yana yaklaşık 17 milyon başvuruyu karara bağlayan THH, tüketici haklarını korumak ve memnuniyetini artırmak için çalışıyor.
Uyuşmazlıkların Dağılımı
2021-2023 döneminde THH’ye 1 milyon 901 bin 83 şikâyet başvurusu yapıldı. Karara bağlanan başvuruların toplam tutarı 6 milyar 270 milyon 934 bin 655 TL olarak kaydedildi. Başvuruların yüzde 53,2’sini perakende sektöründen gelen 3 milyar 734 milyon 216 bin 143 TL’lik uyuşmazlıklar oluşturdu.
KEP’in Rolü
KEP, şikayetlerin THH‘ye hızlı, güvenilir ve resmi şekilde iletilmesini sağlıyor. E-dönüşümün lideri TÜRKKEP‘e göre, KEP ile doldurulan başvuru formları tek tıkla kolayca iletilebiliyor.
KEP’in Özellikleri
KEP, gönderici ve alıcının kimliklerinin net olduğu, içeriği ve zamanında değişiklik yapılamayan, hukuki geçerliliğe sahip resmi bir elektronik posta hizmetidir. Okunmama, ulaşmama ve spama düşme sorunlarını ortadan kaldırarak şikayetlerin güvenli bir şekilde iletilmesini sağlar.
KEP’in Faydaları
KEP, şikâyet başvurularında birçok fayda sağlar:
- Hızlı ve kolay iletişim
- Resmi ve güvenli iletişim
- İletinin değişmezliğini garanti etme
- Veri kaybı ve dolandırıcılık risklerini azaltma
“KEP Kullanımı Yaygınlaşmaya Devam Edecek”
KEP sisteminin e-ticaret sektörüne yönelik şikâyetlerde de kullanılabildiğini ifade eden Yıldız, “Son yıllarda alışveriş alışkanlığının online platformlara kaymasıyla tüketicilerin online satıcılara yönelik şikâyetleri de artış gösteriyor. Tüketiciler, genellikle ürünün teslim edilmemesi ve para iadelerinin 5-6 aylık bir süreçte gerçekleştiği yönünde ciddi şikâyetlerde bulunuyor. Bu gibi olumsuz deneyimlerin önüne geçebilmek ve tüketiciye güvenli online alışveriş imkânı sunabilmek için KEP kullanımının artması oldukça önemli.
Son dönemde ülkemizde en çok bilinen online alışveriş sitelerinde satış yapan firmalara KEP adresi edinmeleri platformlar tarafından zorunlu hale getirildi. Böylece KEP ile hem satıcı hem de alıcı hakları koruma altına alındı. Artık tüketiciler her türlü talep ve şikâyetlerini KEP üzerinden yasal, geçerli ve resmi bir şekilde satıcıya ve platforma iletebiliyor. Gönderilen iletiler resmi olarak 24 saat içinde ‘okundu’ kabul edildiği için tüketicinin talebi en kısa sürede yanıtlanıyor. Bu iletiler gerektiğinde mahkemede delil olarak da kullanılabiliyor. Yani KEP, tüketici ve satıcı arasındaki ilişkiye güven ve resmiyet kazandırmış oluyor. KEP kullanımının şu ana kadar olduğu gibi bundan sonra da farklı sektörlerde hızla yaygınlaşacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede ülkemizdeki tüm bireyleri, e-dönüşümün Türkiye’deki pazar lideri TÜRKKEP ile KEP’leşmeye davet ediyoruz” diye konuştu.