USD32,94
EURO35,76
CNY0,000000
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
Petrol80,58
GR. ALTIN2.528,50
BTC2.242.064,97

TÜİK Açıkladı: Türkiye Ekonomisi İlk Çeyrekte Yüzde 5,7 Büyüdü, İşsizlik Oranı Düşmeye Devam Ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin 2024 yılı ilk çeyrekte yıllık yüzde 5,7 büyüdüğünü açıkladı. Bu büyüme ile yıllıklandırılmış milli gelir 1 trilyon 158 milyar dolara ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulanan politikaların ekonomiye dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme sağladığını belirtti.

Bakan Şimşek, yayınladığı bir mesajla veriyi değerlendirerek, yatırımların yüzde 10,3 arttığını ve iç talebin büyümeye 4,1 puan, net dış talebin ise 1,6 puan katkı sağladığını aktardı. Makine ve teçhizat yatırımlarındaki büyümenin 18. çeyreğe kadar devam ettiğini belirtirken, sanayi katma değerinin yüzde 4,9 arttığını ve yüksek teknolojili üretimin yüzde 21 büyüme kaydettiğini ifade etti. İhracatın yüzde 4 büyüdüğü vurgulandı.

İlk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 46 bin kişiye ilave istihdam sağlandığı bilgisi verilirken, mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranının yüzde 8,7’ye gerilediği belirtildi. Bakan Şimşek, 2024 yılı genelinde ekonomide dengeli büyüme öngördüklerini ve fiyat istikrarına doğru yol aldıklarını belirtti.

Şimşek, sosyal medya hesabından da yaptığı açıklamada, hedeflerine kararlı adımlarla ilerlediklerini ve ekonominin daha dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme yolunda olduğunu paylaştı. Net dış talebin büyümeye katkısının pozitif gerçekleştiği bilgisi verilirken, mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranının son 44 çeyreğin en düşük seviyesine gerilediği ifade edildi. Ayrıca, ikinci yarıda daha destekleyici dış koşullar ve ılımlı yurt içi talep ile birlikte net dış talebin pozitif katkı sağlayacağı öngörüsü paylaşıldı.

Bakan Şimşek, yapılan reformlarla ekonomiye destek vermeye devam edeceklerini vurgularken, vatandaşların refahını kalıcı olarak artırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Programları sayesinde dengelenen büyüme kompozisyonunun, düşen cari açığın, artan güvenin, iyileşen beklentilerin ve hızlanan dış kaynak girişinin dezenflasyona önemli katkı sağlayacağını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TÜİK Açıkladı: Türkiye Ekonomisi İlk Çeyrekte Yüzde 5,7 Büyüdü, İşsizlik Oranı Düşmeye Devam Ediyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!