Tüberküloz, son yıllarda bulaşıcı hastalıklar arasındaki ölümlerin başlıca sebebi olarak ön plana çıkmıştır. Kovid-19 salgınının geride bırakılarak bu üzücü unvanın elde edildiği 2023 yılında, tüberküloz kaynaklı ölüm sayısında hafif bir düşüş yaşanmıştır. 2022 yılında 1,32 milyon olan ölüm sayısı, 2023’te 1,25 milyona gerilemiştir.
Dünya Sağlık Örgütü raporu, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede var olan eşitsizlik ve yetersiz finansman sorunlarını ön plana çıkarmıştır. Rapora göre, dünya nüfusunun dörtte birinden üçte birine kadarı tüberküloz bakterisini taşımaktadır. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişiler genellikle hastalığa yakalanmamaktadır ancak yetersiz beslenme, çatışma ortamları, ve diğer hastalıklar bağışıklık sistemini zayıflatıp tüberküloz hastalığının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Tüberküloz genellikle akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır ve hasta kişilerin öksürük, hapşırık veya konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla bulaşır. Halsizlik, gece terlemesi, kilo kaybı ve kanlı balgamlı öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir ve tedavisi birkaç aylık antibiyotik kullanımını içermektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı veriler, tüberkülozla mücadelede küresel çabaların daha da artırılması gerektiğini göstermektedir.
Tüberkülozla mücadelede yaşanan zorlukları gözler önüne seren çelişkili durum, ölüm oranlarında yaşanan düşüşle birlikte hastalık vakalarındaki artışın önemli bir problem olduğunu göstermektedir. Hastalığın karmaşıklığını ve çözüm için kapsamlı bir yaklaşım gerektiğini hatırlatmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü, tüberküloz vakalarındaki artışın endişe verici olduğunu ve acil önlemler alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Ülkeleri, tüberkülozla mücadele programlarını güçlendirmeye, tanı ve tedavi hizmetlerine erişimi artırmaya ve sağlık çalışanlarını eğitmeye çağırmaktadır.