G-QXXHXL9JW0
USD34,11
EURO38,10
CNY4,84
GBP45,35
EURO/USD1,12
BIST9.971,93
Petrol74,49
GR. ALTIN2.861,67
BTC2.167.243,51

TSMC, Tayvan’daki Deprem Nedeniyle Üretimi Durdurdu: Çip Sektöründe Kriz Heyecanı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tayvan’da meydana gelen 7.2 şiddetindeki deprem endişe yaratırken, yonga sektöründe krize yol açabilir. Dünyanın en büyük çip üreticisi olan TSMC, Tayvan’daki deprem nedeniyle çarşamba günü üretimi durdurdu. TSMC, akıllı telefonlar, arabalar, bulut sunucuları ve yapay zeka teknolojileri için mikroçipler üretiyor ve sürekli çalışma gereksinimi duyuyor. Sözcü, depremin bazı ekipmanlara zarar verdiğini ve işçilerin bazı alanlardan tahliye edildiğini belirtti.

Barclays analistleri, gelişmiş yarı iletken fabrikalarının birkaç hafta boyunca kesintisiz çalışması gerektiğini ve bu duraksamaların sektörde fiyat baskısını artırabileceğini ifade etti. Ayrıca, Japonya ve Kore gibi üretim odaklı ekonomilerin yanı sıra Çin ve Vietnam gibi ekonomilerde kısa vadeli aksaklıklara neden olabileceği belirtildi. TSMC, Tayvan Menkul Kıymetler Borsası’nda da hisse değerlerinin düşmesiyle küçük bir darbe aldı.

Deprem, en az 9 kişinin ölümüne ve 900’den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. Bu durum, TSMC’nin üretim tesislerini boşaltmasının yanı sıra, yeni fabrika inşaatlarını da durdurmasına sebep oldu. Artçı sarsıntılar devam ettiği için, üreticilerin etkilenen hatlarda üretime geçmeyecekleri belirtildi. Tayvan, TSMC’nin yanı sıra daha küçük çip üreticilerine de ev sahipliği yapıyor. Bu çip üreticilerinden biri olan United Microelectronics, depremden kaynaklanan hasarı değerlendirmek için üretime ara verdi.

Koronavirüs pandemisinin etkisiyle 2021 yazında çip üretiminde düşüş yaşandı ve küresel çip kıtlığına ve yüzde 10-20 arasında fiyat artışlarına neden oldu. Bu durum sektörde derin yaralar açmıştı. TSMC temsilcileri ise ekipman hasarlarının az olduğunu belirterek hızlı bir iyileşme beklediklerini ifade etti. Ancak artçı sarsıntılar devam ettiği sürece üreticilerin etkilenen hatlarda üretime geçemeyecekleri vurgulandı. Bu durum sektörde kısa vadeli aksaklıklara ve fiyat baskısına yol açabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TSMC, Tayvan’daki Deprem Nedeniyle Üretimi Durdurdu: Çip Sektöründe Kriz Heyecanı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!