ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz gün diğer ülkelere karşı karşılıklı gümrük tarifeleri uygulayacaklarını açıklamasının ardından, Avrupa Birliği (AB) ile bu tarifelerin yüzde 20 olarak belirlenmesi İtalya’dan tepki topladı.
“AB’YE YÖNELİK GÜMRÜK TARİFELERİ GETİRİLMESİ HATALI BİR ADIMDIR”
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, sosyal medyada yaptığı açıklamada, “ABD’nin AB’ye yönelik gümrük tarifeleri uygulamasını, tamamen yanlış bir adım olarak görüyorum. Bu durum, kesinlikle hiçbir tarafın çıkarına değildir.” ifadelerini kullandı.
Ticaret savaşlarının yaratabileceği riskleri vurgulayan Meloni, sözlerine şöyle devam etti:
“ABD ile uzlaşma sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Çünkü böyle bir ticaret savaşı, kaçınılmaz olarak Batı’yı zayıflatacak ve bu durum diğer küresel aktörlerin yararına olacaktır. Her durumda, İtalya’nın ve ekonomimizin çıkarlarını korumak için Avrupa’daki ortaklarımızla işbirliği içinde hareket edeceğiz.”
“BU DURUM AMERİKAN VE AVRUPA HALKINA ZARAR VERECEKTİR”
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de X platformundan yaptığı paylaşımda, ABD ile gümrük tarifeleri çatışmasından kaçınılması gerektiğini belirtti. “Bu durum hem Amerikan vatandaşlarına hem de Avrupa halkına ciddi zararlar verecektir. AB ve Avrupa’daki ortaklarımızla birlikte durumu değerlendirip, ortak bir yanıt oluşturmak için şimdiden harekete geçmiş durumdayız. Diyaloğa dayanan, pragmatik bir yaklaşım benimsenmelidir.” dedi.
Tajani, ayrıca şu noktalara vurgu yaptı:
“ABD’nin endişelerini göz önünde bulunduran ama Avrupa’nın meşru çıkarlarını da koruyan yapıcı bir müzakereye ihtiyaç vardır. Hükümetimiz, İtalya’nın üretim sistemini savunmasız bırakmamak adına ihracat stratejileri doğrultusunda ürünlerimizin pazarlarını çeşitlendirme konusunda çalışmalar yapacaktır.”
İLGİLİ HABER
Donald Trump yeni vergi kararnamesini duyurdu
ABD’DEN KARŞILIKLI TARİFELER
Başkan Trump, ABD’nin diğer ülkelere karşılık olarak gümrük tarifeleri uygulayacağını ve ana tarife oranının yüzde 10 olacağını bildirmişti.
Trump’ın imzaladığı kararname çerçevesinde, ABD birçok ticaret ortağına tarifeler getirmeyi planlıyor. Bu ülkeler arasında, Çin’e yüzde 34, Avrupa Birliği’ne yüzde 20, Vietnam’a yüzde 46, Tayvan’a yüzde 32, Japonya’ya yüzde 24, Hindistan’a yüzde 26 ve Türkiye’ye yüzde 10 oranında tarifeler uygulanması öngörülmektedir.