TPAO, Gabar Dağı’nda bulunan petrol yataklarının keşfiyle birlikte Şırnak’ta petrol arama çalışmalarına hız verdi. Türkiye’nin milli enerji hamlesi kapsamında, TPAO’nun yerli kaynakları kullanarak dışa bağımlılığı azaltma hedefine yönelik çalışmaları devam ederken, Diyarbakır Barosu beklenmedik bir hamle yaptı. Baro, bölgedeki petrol arama faaliyetlerini durdurmak amacıyla dava açtı.
Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, son 5 yılda Diyarbakır’da 200’den fazla petrol arama ve çıkarma sahasının faaliyete geçirildiği belirtildi. Bu sahaların tarım arazileri, mera ve ormanlık alanlar üzerine kurulduğu vurgulandı. Aynı zamanda, petrol arama faaliyetleri nedeniyle Diyarbakır’ın tarımsal alan kaybının 35 bin hektara ulaştığı ifade edildi. Baro, bu durumun halk sağlığını ve geleceğini ciddi anlamda tehdit ettiğini savunarak, çevre etkisi değerlendirmesine gerek duyulmadan uygulanan faaliyetlerin hukuka aykırı olduğunu belirtti. Bu sebeple, Baro hukuki süreç başlatarak çevrenin talan edilmesine karşı çıktı.
Baronun açıklamasında, iptal davalarıyla ilgili de bilgi verildi. Bismil ve Ergani ilçelerindeki 1. sınıf tarım arazilerinde hukuksuzca ilan edilen petrol arama faaliyetlerine karşı dava açıldığı belirtildi. Aynı şekilde, Çermik ilçesindeki Önemli Doğa Alanı içinde bulunan tarım arazisine yapılması planlanan petrol arama faaliyetine karşı da iptal davası açıldığı ifade edildi. Silvan ve Hazro ilçelerinde de petrol faaliyetlerinin durdurulması için girişimlerde bulunulduğu belirtildi.
TPAO’nun petrol arama çalışmalarıyla başlayan bu hukuki süreç, bölgedeki enerji potansiyeliyle çevre ve halk sağlığı arasında denge kurulması gerekliliğini gösteriyor. Diyarbakır Barosu’nun, çevre ve halk sağlığını korumak adına verdiği mücadele, enerji sektöründeki uygulamaların daha dikkatli ve çevreye duyarlı bir şekilde yürütülmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Bu süreçte, taraflar arasındaki denge ve çıkarların gözetilerek adil bir çözüm bulunması önem taşıyor.