Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu toplantısında, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) 2021 ve 2022 yılı hesapları ele alındı.
Toplantıda, TKİ Genel Müdürü Abdullah Çiftçi, kurumun sermayesinin 2,6 milyar lira olduğunu ve 20 binden fazla kişiye istihdam sağlandığını dile getirdi.
Çiftçi, Türkiye‘nin 20,53 milyar tonluk linyit rezervinin yaklaşık yüzde 12’sinin TKİ’ye ait olduğunu belirtti. Ayrıca, 2003 yılından bu yana ihtiyaç sahibi hanelere yaklaşık 38 milyon ton kömür dağıtıldığını ifade etti.
Genel Müdür, 2020 yılından itibaren 81 ilde 20 bini aşkın kurum ve okulun 1,8 milyon ton ısınma amaçlı kömür ihtiyacının TKİ tarafından üretilen yerli kömürle karşılandığını vurguladı. “Bu sayede okullarımızda kullanılan ithal kömürün yerini yerli kömür alarak ülkemizin cari açığının azalmasına katkıda bulunulmuştur.” dedi.
TKİ’nin sahip olduğu kömür rezervleri ve yüksek üretim kapasitesi ile enerji sektöründe önemli bir konumda olduğunu belirten Çiftçi, üretilen kömürün yaklaşık yüzde 70’inin termik santrallere gönderildiğini söyledi. Bu kapsamda, TKİ’nin sahalarını özel sektör yatırımlarına açarak Türkiye‘nin elektrik ihtiyacını karşılamayı hedeflediğini aktardı.
Çiftçi, proje çalışmaları tamamlanan termik santraller hakkında bilgi vererek, Şırnak Silopi’deki santralin yıllık ortalama 2,5 milyar kilovatsaat, Bolu Göynük’teki santralin 1,7 milyar kilovatsaat ve Manisa Soma’daki santralin ise 3,3 milyar kilovatsaat elektrik ürettiğini belirtti.
Ayrıca, devam eden projelerden bahseden Çiftçi, Kahramanmaraş Afşin-Elbistan Projesi çerçevesinde Çöllolar kömür sahasının 2022 yılında Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) tarafından TKİ’ye devredilmesiyle birlikte Afşin-Elbistan-B Termik Santrali’nden yıllık yaklaşık 9 milyar kilovatsaat elektrik üretiminin hedeflendiğini açıkladı.
Kurum bünyesindeki bitümlü şeyl sahalarında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile ortak projelerin hayata geçirilmesi planlandığını ifade eden Çiftçi, bu doğrultuda bugüne kadar toplam 36 bin 276 metre sondaj yapıldığını ve detay loglama ile numune hazırlama işlemlerinin gerçekleştirildiğini belirtti. Hazırlanan Fizibilite Raporu’na göre, ruhsat sahalarında toplam 1,1 milyar ton kaynak bulunduğu ifade edildi ve bu sahaların daha iyi değerlendirilmesi için gerekli başvurular yapıldığı vurgulandı.
Emisyonların azaltılması ve temiz kömür teknolojilerinin kullanılması gerektiğini vurgulayan Çiftçi, bu bağlamda bazı araştırıcı kurumlarla işbirliği içinde AR-GE faaliyetleri yürütüldüğünü aktardı.
Kömür üretimi tamamlanmış maden sahalarının düzenlenmesi ve doğaya kazandırılması alanında önemli çabaların sarf edildiğini belirten Çiftçi, çevreyle dost madencilik anlayışının benimsendiğini ve her yıl en az 250 bin fidan dikimi hedeflendiğini ifade etti. 1991’den 2024 sonuna kadar 6 bin 225 hektar alanda toplam 12 milyondan fazla ağaç dikildiğini de sözlerine ekledi.
Aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarının ülke ekonomisine kazandırılması amacıyla çeşitli işletmelerde Güneş Enerji Santrali (GES) kurulumlarının yapıldığını dile getiren Çiftçi, Kurumun Tarım ve Orman Bakanlığı ile MTA arasında işbirliği protokolleri imzaladığını da aktardı.
Toplantıda son olarak, görüş ve önerilerin sunulmasının ardından TKİ’nin 2021 ve 2022 yılı hesapları ibra edildi.