G-QXXHXL9JW0
USD34,49
%0.1
EURO36,34
%-0.02
EURO/USD1,05
%-0.17
BIST9.284,36
%2.8
Petrol74,17
%1.87
GR. ALTIN2.955,01
%0.68
BTC3.375.344,34
%3.34
  1. Haberler
  2. Kültür & Sanat
  3. Timur Selçuk’u Saygı Ve Özlemle Anıyoruz.

Timur Selçuk’u Saygı Ve Özlemle Anıyoruz.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Timur Selçuk, Türk müziğinin önemli müzisyenlerinden biri olarak, pop müzik yorumcusu, piyanist, besteci, müzik yapımcısı ve oyuncu kimlikleriyle öne çıkmıştır. 2 Temmuz 1946 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir ve 6 Kasım 2020 tarihinde yine İstanbul’da vefat etmiştir. Türk sanat müziğinin değerli bestecisi Münir Nurettin Selçuk ile tiyatro sanatçısı Şehime Erton’un oğlu olarak doğan Selçuk, müziğin derinliklerine erken yaşlarda dalmıştır. Hazal Selçuk ve Mercan Selçuk adında iki çocuğu, Selim Selçuk adında ise bir kardeşi bulunmaktadır.

Erken yaşlardan itibaren müziğe olan yeteneğini gösteren Timur Selçuk, beş yaşında piyano çalmaya başlamış ve yedi yaşında ilk konserini vermiştir. Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra, yeteneklerini daha da geliştirmek üzere İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda piyano eğitimi almıştır. Eğitim hayatına Paris’teki École Normale de Musique de Paris’te devam eden Selçuk, burada bestecilik ve orkestra yönetimi alanında kendini yetiştirerek 1975 yılında ülkesine dönmüştür.

1970’li yılların başında ortaya koyduğu eserlerle dikkat çeken Timur Selçuk, “Ayrılanlar İçin”, “Sen Nerdesin”, “Beyaz Güvercin” ve “İspanyol Meyhanesi” gibi unutulmaz parçalarıyla müzik dünyasında kendine sağlam bir yer edinmiştir. Ümit Yaşar Oğuzcan, Orhan Veli Kanık, Attilâ İlhan ve Nâzım Hikmet gibi şairlerin eserlerinden yola çıkarak yaptığı bestelerle dinleyicilerini etkilemiştir. 1976 yılında İstanbul Oda Orkestrası’nı ve genç yeteneklerini yetiştirdiği Çağdaş Müzik Merkezi’ni kurarak, müzik alanına yaptığı katkılarla adından söz ettirmiştir.

Aynı zamanda tiyatro sanatına da büyük katkılar sunan Selçuk, Ankara Sanat Tiyatrosu’nda on yıl boyunca çalışmış, Bilgesu Erenus’un “Nereye Payidar” adlı oyununa müzik bestelemiş, Uğur Mumcu’nun “Sakıncalı Piyade” eserine de müziğini yapmıştır. “Sarıpınar 1914”, “Üç İstanbul”, “Cahide” ve “Hakkari’de Bir Mevsim” gibi birçok filmde fon müziği bestelemiş, Türk sinemasının gelişimine önemli destekler sağlamıştır. Sanatçı, 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanına layık görülmüştür.

Timur Selçuk’un sanatı, onu sadece müzik alanında değil, tiyatroda da önemli bir figür haline getirmiştir. “Ferhat ile Şirin”, “Küçük Adam Ne Oldu Sana”, “Rumuz Goncagül” ve “Galilei-Galileo” gibi eserlerin müzikleriyle sahne sanatlarına dokunuşlar yapmıştır. Özellikle “Abdülhamit Düşerken” filmine yaptığı müzikler, 2003 yılında 40. Antalya Film Şenliği, 15. Ankara Film Festivali ve 25. Siyad Türk Sineması Ödülleri’nde “En İyi Müzik” ödüllerine layık görülmesini sağladı. Ayrıca “Mavi Sürgün” filmiyle de 1994 yılında En İyi Müzik ödülünü kazanmıştır.

Ne yazık ki, Türk sanat dünyasının bu değerli ismi, 6 Kasım 2020 tarihinde İstanbul’da hayata gözlerini yumdu. Eşi, yaptığı bir açıklamada, “Dün gece beraberdik. Sabaha karşı da ölü bulduk. Herhangi bir rahatsızlığı yoktu. Kalp krizinden öldüğünü düşünüyoruz.” şeklinde ifadelerle acı haberi duyurmuştur. Timur Selçuk, ardında bıraktığı eserleri ve sanatıyla Türk müziğinin hafızasında silinmez bir iz bırakmış, birçok kuşağı etkilemeye devam edecektir.

Saygı ve Özlemle Anıyoruz.

(Aşağıdaki  videoda Timur Selçuk’u daha iyi tanıyabiliriz.)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Timur Selçuk’u Saygı Ve Özlemle Anıyoruz.
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

G-QXXHXL9JW0
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!