TEKİRDAĞ’ın Süleymanpaşa ilçesinde 3. doğal gaz kuyusunu devreye alan firma, günlük 20 bin metreküp üretim kapasitesiyle çalışmalarına başladı.
Trakya Havzası Doğal Gaz Şirketi (TBNG), Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin destekleriyle Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde üçüncü kuyusunu açarak doğal gaz üretimine başlamıştır. TBNG CEO’su Sinan Furat, 2025 sondaj programına dair bilgi vererek 3. lokasyonda sondaj çalışmalarına geçtiklerini ifade etti. “TDR24 lokasyonunda hedefimiz, 1300 metre derinlikten günlük yaklaşık 20 bin metreküp doğal gaz üretmektir. Bu miktar, yaklaşık 8-9 bin konutun gaz tüketimine eşdeğerdir.” diyen Furat, mevcutta günlük 200 bin metreküp doğal gaz ürettiklerini ve bunun da 80-90 bin konutun ihtiyacına karşılık geldiğini belirtti. Ayrıca, 2025 yılında gerçekleştirmeyi planladıkları 4 kuyuluk programı kapsamında TDR24’ten sonra 4. kuyularına geçiş yapacaklarını ekledi.
’40 YILDIR DOĞAL GAZ ÜRETİMİ YAPIYORUZ’
TBNG CEO’su Sinan Furat, “Trakya bölgesinde yaklaşık 40 yıldır doğal gaz üretimi yapılmakta. Bugüne kadar 5’ten fazla kuyu açtık. Ülkemizin yıllık enerji ve doğal gaz ihtiyacı, hem özel sektör firmaları hem de milli gururumuz TPO tarafından gerçekleştirilen yerli üretimlerle karşılanıyor. Trakya, uzun süredir hem doğal gaz hem de petrol üretimlerinin yapıldığı değerli bir bölgedir. Avrupa’ya geçiş güzergahında yer alması ve boru hatlarının üstünde bulunması Tekirdağ’ı daha da önemli kılıyor. Karadeniz Mahallesi’nde yürütülen doğal gaz üretim çalışmalarımız devam edecek ve yerli üretim miktarımızı arttırma hedefindeyiz. Yerli enerji için Türkiye genelinde yürütülen bu çalışmalara, özel sektör firmaları olarak katkı sağlamaya gayret ediyoruz.” diye konuştu.
‘TRAKYA DOĞAL GAZ ÜRETİM POTANSİYELİNE SAHİP’
Trakya Bölgesi’nin yüksek üretim potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan TBNG Teknik Müdürü Gürkan Karakaya, “Özellikle doğal gaz üretiminde önemli bir potansiyele sahip olduğumuzu biliyoruz. Şimdiye kadar uyguladığımız konvansiyonel yöntemlerle hidrokarbon arama çalışmalarında önemli başarılar elde ettik. Genellikle sığ derinliklerden elde edilen hidrokarbonlar, Trakya bölgesinde derin noktalarda yer alan kaya gazı potansiyelinin doğal gaz üretim rezervuarları olduğuna inanıyoruz. Bu kaynağı üretime kazandırmak için teknik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kaya gazının derin konumda bulunması, bazı sondaj zorluklarını da beraberinde getiriyor. Ancak çağdaş teknolojilerle bu hedeflere ulaşmak için gereken teknik çalışmalarımı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.