Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi artırmak amacıyla makroihtiyati bir dizi önemli düzenlemeyi hayata geçirdi. 3 Mayıs 2025 tarihli açıklamada, dövizden TL’ye geçişin teşvik edilmesine yönelik alınan önlemlerin hem bankalar hem de ihracatçı firmalar için büyük önem taşıdığı vurgulandı.
ZORUNLU KARŞILIK ORANLARI ARTIRILDI
Bu düzenlemeler çerçevesinde, yabancı para mevduatlara uygulanan zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı. Aynı zamanda, yurt içindeki yerleşiklerle gerçekleştirilen 1 yıla kadar vadeli yabancı para cinsinden repo işlemlerinden elde edilen fonlar için bu oran 400 baz puana yükseltildi. Ayrıca, bu işlemlerdeki hesaplama yöntemi de güncellendi.
TCMB, bankaların tüzel kişi TL mevduat paylarını artırmalarını da teşvik ediyor. Bu bağlamda, TL mevduat oranı yüzde 60’ın altında kalan bankalara, bu oranı aylık en az 0,3 puan artırma hedefi getirildi.
Bir başka önemli değişiklik ise TL mevduat için tesis edilen karşılıklara yönelik faiz veya telafi ödemeleriyle ilgili oldu. Yeni düzenlemeye göre, TCMB’nin belirlediği ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ü yerine artık yüzde 86’sı oranında ödeme yapılacak.
İHRACAT GELİRLERİNİN YÜZDE 35’İ TCMB’YE SATILACAK
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile iş birliği içinde alınan yeni kararla, ihracat bedellerinin Merkez Bankası’na satılma zorunluluğu güncellendi. 31 Temmuz 2025 tarihine kadar ihracat gelirlerinin en az yüzde 35’inin TCMB’ye satılması gerekecek.
İhracatçılar için döviz dönüşüm desteği oranı da artırılarak, dövizlerini TL’ye çeviren firmalara sunulan destek oranı, 31 Temmuz 2025’e kadar yüzde 3 olarak belirlendi.
Bu düzenlemeler ile TCMB, Türk lirasının kullanımını teşvik etmeyi ve finansal istikrarı güçlendirmeyi amaçlıyor.