USD38,46
%-0.07
EURO43,69
%-0.12
EURO/USD1,13
%-0.07
BIST9.078,43
%-1.59
Petrol60,00
%-1.74
GR. ALTIN3.995,76
%-1.83
BTC3.669.755,09
%1.11

TAKSİM

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Geçmiş yüzyıllarda Taksim adında bir semt yoktu. Burası “Pera Mezarlığı” olarak biliniyordu. 1874‘te İstanbul’a gelen İtalyan yazar Edmondo de Amicis bu mezarlığı gezerek ilginç gözlemlerini seyahatnamesinde yazıyordu. Sonradan parça parça kaldırılacak olan mezarlık, GümüşsuyuAyazpaşaFındıklı kıyılarına kadar iniyordu.

Taksim Suyu, İstanbul’un bilinen kaynaklarından biriydi. Suların taksim edilmesi dolayısıyla buraya Taksim adı verildi. Osmanlı’nın son dönemlerinde Fransızlara verilen (Dersaadet Su Şirketi) su dağıtım ayrıcalığı, Cumhuriyet döneminde millileştirilerek yerel yönetime (Sular İdaresi) devredildi (1933).

8 Ağustos 1928‘de Taksim alanına Kurtuluş Savaşı‘nı ve Cumhuriyet‘i simgeleyen bir anıt yerleştirilerek çevresi düzenlendi. Anıtın açılışına İstanbul halkı büyük ilgi gösterdi. Montajı yirmi üç gün süren anıtı, İtalyan yontucu Petro Kanonika yapmıştı. Bu, İstanbul Belediyesi’nin İstanbul halkı adına Cumhuriyet‘i kuranlara şükranını ifade etmektedir.

Önceleri buraya Taksim Meydanı denirken, 1941 yılında Belediye kararıyla Cumhuriyet Meydanı adı verildi.
(Cumhuriyet karşıtlarının hedefinde olmasının bir nedeni de bu olmalı.)

1940‘ta Gezi Parkı olarak düzenlenen alandaysa, 1806 yapımı olan Halil Paşa Topçu Kışlası yer alıyordu. 31 Mart Olayı’nda isyancılar karargâh olarak kullanınca, Selanik‘ten gelen Hareket Ordusu tarafından topa tutuldu. Rus-Hint mimarisini yansıtan bina sonra tümüyle yıkıldı.

Kışlanın avlusuna 1922 yılında ahşap bir tribün yapılarak burada futbol maçları oynanmaya başlandı. İnönü Stadyumu yaptırılınca burası parka dönüştürüldü.

Altmışlı yıllarda birtakım dükkânlar, galeri ve tesisler eklendi.
Yetmişli yılların başlarında, parkın orta yerinde, gümrah bir çınar ağacını çevreleyen ve adına Mutfak denen bir meyhane açılmıştı. Akşam sularında Mutfak açılıyor, tanınmış edebiyatçılar, ressamlar, gazeteciler, Yeşilçam‘ın sinemacıları geliyordu.

Taksim Alanı yakın tarihlere kadar, her yıl 1 Mayıs‘ta emekçi halkın emek bayramını kutladığı bir yerdi.

İstanbul halkına, Taksim’i kapatan zihniyeti kınadığımızı belirtmek isteriz.

Necati Güngor

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TAKSİM
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!