Ardahan’da süt üreticileri, artan maliyetlere rağmen mandıracıların tekelinde, düşük fiyatlarla süt satmak zorunda kaldıklarını ifade etti.
Üreticiler, artış gösteren maliyetlerle birlikte sabit kalan alım fiyatları nedeniyle ciddi bir ekonomik sıkıntı ile yüz yüze kalmış durumda. Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği’nin (TÜSEDAD) verilerine göre, bir litre çiğ süt maliyeti 21,5 TL’ye yükselirken, Ardahan’daki mandıraların aylardır 16 TL olarak sabit tuttukları bu alım fiyatı üreticileri zor bir duruma sürüklüyor. Özellikle Ardahan merkeze bağlı Büyük Sütlüce köyündeki süt üreticileri, mandıraların daha ucuz fiyatlarla süt almasına rağmen, ürettikleri ürünleri yüksek fiyatlarla satmalarına tepki gösterdi.
Sütlüce köyünden üretici Süntay Karabağ, kış aylarında yem ve enerji maliyetlerinin artmasının kendileri için büyük bir yıkıma yol açtığını dile getirerek, “Bir litre sütün fiyatı bir bardak çaydan daha düşük, bu durum artık bu işin sürdürülemez olduğunu gösteriyor” dedi. Karabağ, “Ben süt inekçiliğiyle uğraşıyorum ve Ardahan’da sütün litre fiyatı 15 TL. Ülkemizde her şeye zam gelirken, süt fiyatlarının artmaması maliyetleri olumsuz etkiliyor. Üreticiler artık bu işten vazgeçmeyi düşünüyor” şeklinde konuştu.
Bir diğer üretici Gökhan Uygur, zor şartlarda hayvancılık yapmaya devam ettiklerini ve süt fiyatının bir bardak çay fiyatının altında olduğunu belirtti. Uygur, “Süt inekçiliği yapıyorum, fakat yem, ot ve saman fiyatları belli, fakat süt fiyatı çok düşük. Şu anda adeta bu işin hamallığını yapıyoruz” dedi.
Köy muhtarı Volkan Uygur, köy halkının büyük oranda tarım ve hayvancılıkla geçindiğini ve geleceği bu sektörde kurmaya çalıştıklarını aktardı. Uygur, süt üreticilerinin zor bir süreçten geçtiğini ve elde edilen ürünlerin giderleri karşılamadığını belirtti. “Süt piyasasındaki tekelleşme, üretim aşamasındaki en büyük sorunumuz. TÜSEDAD’ın verilerine göre süt maliyeti 21 TL ama şu an süt fiyatı 16 TL. Yani üretimden 5 TL zarar ediyoruz. İşletmeler kapanıyor ve çocuklarımız bu bölgede kalmak istemiyor” diye konuştu.
Uygur, STK’ların bölgedeki üreticilerin sorunlarına çözüm bulma yerine siyasetle uğraştığını belirtti. Örgütlerin temsil görevi noktasında yetersiz kaldığını vurgulayan Uygur, bakanlığın 100 puan üzerinden 60 puan alan örgütlere statü verdiğini ama kendi örgütlerinin bu puanı alamadığını ifade etti.
Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün destek programlarının kötü planlandığını dile getiren Uygur, projelerin gerçekleşme oranının yüzde 90’ın altında olduğunu kaydetti. “Daha çok reklam yapmanın peşindeler. Desteklerin 20 baş hayvan altına verilmesi yanlış bir politika. Bu durum üretimle ilgili hiç birnız sonuç vermiyor. Hayvan sayısını artırmak için yapılan başvurular, hayvanların aynı kişiler tarafından tekrar kaydedilmesi ile gerçekleşiyor. Bu destek politikası yanlıştır ve üretim yapmaya meyilli olan herkesin desteklenmesi gerekmektedir” dedi.