Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde çiftçiler, sulama birliğinin son birkaç yılda dekar başına uyguladığı sulama ücretlerine yaptığı zamlarla ilgili tepkilerini dile getirdi. Çiftçiler, artışların 10 katı aştığını ifade ederek, hasat sonrası elde ettikleri gelirlerinin büyük kısmının sulama birliğine gittiğini vurguladı.
Özellikle Özlüce kırsal mahallesinde toplanan çiftçiler, Topçu Gündaş Sulama Birliği’nin pamuk üretimi için dekar başına sulama ücretini 2 bin 900 TL’ye çıkardığını belirtti. Çiftçiler, bu durumun tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini düşünüyor.
Bir çiftçi olan Sabri Karaca, geçen yıl ödediği ücrete göre bu yıl yüzde 50 daha fazla ödeme yaptığını ifade etti. Karaca, “Kazandığımızı suya veriyoruz. Suyun maliyeti çok pahalı. Geçen sene 50 dönüm yerin sulaması için 100 bin lira ödüyordum, bu yıl ise 150 bin lira ödüyorum” şeklinde konuştu.
Diğer bir çiftçi Adnan Öztürk ise Ziraat Odalarının başkanlarını eleştirerek, “Önceden 200 dönüm ekiyordum ama şimdi bu rakam 50 dönüme düştü. Ziraat odaları başkanları ne iş yapıyorlar? Hepsi koltukta oturup maaş almak için konuşuyor. Bize burada kimse yardımcı olmuyor” ifadelerini kullandı.
Bilal Zeren, 2021 yılında devlet desteklerinin yüzde 37’sini sulama birliğine ödediklerini, buna karşın bu yıl yüzde 250’sini ödediklerini belirtti. Zeren, sulama birliğinin yüksek maliyetler nedeniyle şikayet ettiğini ancak çiftçiler olarak durumu denetleme şanslarının olmadığını iletti. 2021’de pamuk üretiminde aldıkları devlet desteğinin de sulama ücretine gittiğini vurguladı.
Ziraat Mühendisi Abdurrahman Aydoğdu, “Suruçlu çiftçilerin sorunlarını iletmek için buradayız. Sulama suyu ücretleri çok yüksek, bu nedenle çiftçiler sürekli zarar ediyor” açıklamasında bulundu.
Sulama birliği, bu yıl pamuk için dekar başına 2 bin 900 TL, mısır için 2 bin 175 TL, arpa ve buğday için de bin 160 TL sulama ücreti aldığını duyurdu. – ŞANLIURFA