G-QXXHXL9JW0
USD34,11
EURO38,13
CNY4,84
GBP45,47
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,61
GR. ALTIN2.872,69
BTC2.148.811,47

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı: “ABD ile Diyaloğa İstekliyiz, Ama Kırmızı Çizgilerimiz Var”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sudan’da 30 yıl boyunca iktidarda kalan Ömer el Beşir’in hükümetine karşı yapılan halk ayaklanması sonucunda sivillerin de katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ordu ve HDK arasında bir güç mücadelesi başladı. Bu mücadele, 16 aydır devam etmekte olup, Nisan 2023’ten bu yana devam ettiği görülmektedir. Ordu genellikle kuzey ve doğu eyaletlerde etkili olurken, HDK’nin batı ve güney eyaletlerinde güçlü olduğu belirtilmektedir.

Savaşın sona erdirilmesi için çeşitli arabuluculuk çabaları başlatılmıştır. Suudi Arabistan ve ABD’nin Cidde’de yaptıkları görüşmeler, Mısır öncülüğündeki Sudan’a komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika’da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi’nin çabaları ve Bahreyn’in başkenti Manama’da yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştır. Bu çatışmalar sonucunda 18 bin 800’den fazla insan hayatını kaybetmiş, 10 milyon kişi yerinden edilmiş ve 25 milyondan fazla insan insani yardıma muhtaç hale gelmiştir.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, ABD ile gerçekleştirilecek bir diyaloga istekli olduklarını ancak Cidde Bildirgesi’nin uygulanması gibi “kırmızı çizgilerinin” olduğunu ifade etmiştir. Norveç’in Sudan Büyükelçisi Endre Stiansen ile gerçekleştirdiği görüşmede, ABD ve Sudan hükümetlerinin görüşlerinin birbirine yakınlaştırılmasında rol oynamak istediklerini aktarmıştır.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan ordusu ve HDK arasında ateşkes müzakerelerinin yapılması için 14 Ağustos’ta İsviçre’ye davet ettiğini açıklamıştır. Cenevre’deki görüşmelerde HDK heyeti katılırken, ordu görüşmelere katılmamıştır. Sudan hükümeti, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde varılan anlaşmalara uyulması gerektiğini belirtmiş ve ABD’nin HDK’yı Cidde Bildirgesi’ni uygulamaya zorlamasında kararlı olmadığını savunmuştur.

Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde yapılan görüşmeler sonucunda ordu ile HDK arasında çatışmaların durdurulması için 11 Mayıs 2023’te “Cidde Bildirgesi” imzalanmıştır. Bu bildirgede tarafların sivillere zarar vermeyeceği ve Sudan halkının çıkarlarının öncelikli olduğu vurgulanmıştır. Sudan ordusu, HDK’nin başkent Hartum’daki sivil yerleşim yerleri ve kamu tesislerini terk etmemesi sebebiyle Cidde’deki görüşmelerden çekilmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı: “ABD ile Diyaloğa İstekliyiz, Ama Kırmızı Çizgilerimiz Var”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!