Son zamanlarda yayınlanan bir araştırmaya göre henüz birçok yönü tam olarak anlaşılamamış olan şizofreni hastalığı hakkında, hastalığın belirgin özelliklerinden biri olan işitsel halüsinasyonlar için yeni bulgular ortaya çıktı.
Şizofreni hastaları, genellikle sesler ve tınılar duyabiliyorlar, hatta hiç ses olmasa bile. Ruhsal bozukluğu olan bireylerin yüzde 80’inde işitsel halüsinasyonlar görülebiliyor.
Bilim insanları, şizofreni hastalarının iç sesleri kendilerine aitmiş gibi algıladığını ve bu durumun gerçekleştiğini düşünüyorlardı, ancak bu olgunun arkasındaki mekanizmalar henüz tam olarak açıklanamamıştı.
Yapılan yeni araştırmada, şizofreni hastalarında beyinlerinde eksik kalan bir aktivite alanının tespit edildiği ortaya çıktı. Beyin dalgalarının analizi, işitsel sözel halüsinasyonları tetikleyebilecek iki nörolojik fonksiyonun birleşiminin olduğunu gösterdi.
Araştırmacılar, işitsel halüsinasyonlar yaşayan 20 şizofreni hastası ile daha önce böyle bir durum yaşamamış 20 şizofreni hastasının beyin dalgalarını ölçmek için elektroensefalogram (EEG) deneyleri yaptılar.
Normalde insanlar konuşmaya hazırlanırken beyinleri, kendi seslerini bastırmak ve “korollary discharge” adı verilen bir sinyal göndermektedir. Ancak yeni araştırma, işitsel halüsinasyonları olan hastaların bir heceyi konuşmaya hazırlandıklarında, beyinlerinin bu iç sesleri bastıramadığını ve aynı zamanda planlanan hecenin dışındaki iç seslere karşı gelişmiş bir tepki verdiğini ortaya koydu.
Bu iki süreçteki bozuklukların işitsel halüsinasyonlara katkıda bulunma olasılığının yüksek olduğu ve gelecekte bu bozuklukların hedeflenmesinin yeni tedavilere yol açabileceği sonucuna varıldı.