G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,06
CNY4,81
GBP45,38
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,85
GR. ALTIN2.834,24
BTC2.143.973,21

Siz Hangi Yıldızı Tanıyorsunuz?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya’nın güneş etrafında dönmesiyle görmekte olduğumuz yıldızlar, aslında evrendeki en büyük yıldızlar arasında oldukça küçük kalmaktadır. Güneş’in kendisi bile, evrende küçük bir toz tanesi olarak kabul edilebilir.

Güneş’in 1.4 milyon km çapında olduğu düşünüldüğünde, içine 1.3 milyon Dünya gezegeni sığabilecek kadar büyük olduğu belirtilmektedir. Ancak, bu boyutlar, evrendeki diğer yıldızlarla kıyaslandığında oldukça sıradan kalır. Evrende, Güneş’ten çok daha büyük yıldızların var olduğu, uzun yıllar boyunca yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir.

Bu listede yer alan yıldızlardan biri HV 888’dir. Hv 888, ışık yılı bakımından 163 bin ışık yılı uzaklıkta bulunur ve aslında kırmızı bir süper dev olup rengi, yaşının sona yaklaştığının işaretidir. AH Scorpii ise 1.411 katı büyüklüğünde olan kırmızı bir süper dev yıldızdır. CM Velorum ise görsel olarak ayırt edilebilecek kadar parlak olmamasına rağmen, radyo ve kızıl ötesi dalgaboyları bakımından birçok çalışmaya konu olmuştur.

Güneş’in 1.420 katı büyüklüğündeki HD 12463 ise Samanyolu’nun bir yan galaksisinde konumlanmıştır. Bir diğer büyük yıldız olan VY Canis Majoris, oksijen açısından zengin bir süper dev olup 3.730°C sıcaklıkla oldukça parlak bir yapıya sahiptir. UY Scuti ise evrende şu ana kadar keşfedilmiş en büyük yıldızdır.

Samanyolu’nun merkezi civarında bulunan UY Scuti, Dünya’dan yaklaşık 9.500 ışık yılı uzaklıkta olup oldukça genç bir yıldızdır. Bu büyük yıldızlar, Güneş’in çok ötesindeki boyutlarıyla, insanları ve astronomları şaşırtıp büyülemektedir.

Bu denli büyük yıldızlar hakkında daha fazla bilgiye ulaşmaları ve onların özelliklerini anlamaları, evrenin çeşitli yönlerini ve oluşum süreçlerini anlamalarına yardımcı olacaktır. Bu büyük yıldızların gözlenmesi, unutulmaz ve benzersiz bir deneyim sunmaktadır ve bu deneyimle birlikte evrenin sonsuz büyüklüğüne ve güzelliklerine dair daha fazla şey öğrenmenin mümkün olacağına inanılıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Siz Hangi Yıldızı Tanıyorsunuz?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!