Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğal afetlerin etkilerini yerinde incelemek amacıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesine geldiklerini duyurdu. Bayraktar, yaptıkları gözlemler neticesinde Şırnak’ın kuraklıktan ciddi şekilde etkilendiğini vurguladı.
Mardin’deki ziyaretlerinin ardından Şırnak’a geçen Türk Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı, İdil ilçesine bağlı Çığır köyünde çiftçilerle buluştu. Burada kuraklıktan etkilenen tarlaları bizzat inceleyen Bayraktar, çiftçilerin sorun ve taleplerini dinleme fırsatı buldu. Çığır köyündeki buluşma, çiftçilerin yoğun ilgisiyle gerçekleşti. TZOB Genel Başkanı, burada yaptığı açıklamalara Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Yıldırım, Ziraat Odası İl ve İlçe Başkanları ile birçok çiftçi ve vatandaş da katıldı.
Bu bölgenin özellikle buğday ve arpa üretimi açısından büyük önem taşıdığını belirten Bayraktar, “Buğday üretiminin yüzde 20’sini, arpa üretiminin yüzde 15’ini ve mercimek üretiminin yüzde 90’ını bu bölge karşılıyor. Ancak edindiğimiz bilgiler ve gözlemler ışığında, bu ürünlerde yüzde 100’e varan zararlar söz konusu. Dolayısıyla kuraklığın bu bölgede tarım üretimini büyük ölçüde olumsuz etkilediği görülüyor. Gençler tarım sektöründen uzaklaşıyor ve tarımda ortalama yaş 59’a yükseldi. Önümüzdeki yıl bu rakam 60’a ulaşacak. 18-32 yaş aralığındaki gençlerimizin tarımda bulunma oranı ise yüzde 5’lere düşecektir” şeklinde ifadelerde bulundu.
“Afetleri yaşıyorsak en şiddetlisini yaşıyoruz”
Bayraktar, Türkiye’de yaşanan afetlerin tarihin en büyük felaketleri arasında yer aldığını belirterek, “Geçen yıl bin 257 afet meydana geldi. 2025’e hızla başladık ve bu sayının artacağını öngörüyoruz. Afet sayısının artmasından daha önemli olan ise afetlerin şiddetinin artmasıdır. Şiddetli bir kuraklıkla karşı karşıyayız ve ürünlerimiz yüzde 100 oranında zarar görüyor. Don olayları söz konusu olduğunda ise eksi on beş ve yirmi dereceler görerek ağır Kaybeder olduk. Dolayısıyla afetlerin şiddeti oldukça yüksek; bu durum önümüzdeki yıllarda başta kuraklık olmak üzere çeşitli afetlerle karşılaşacağımızı gösteriyor. Bu bağlamda gereken önlemleri vakit kaybetmeden almamız gerekiyor. Özellikle don olayında çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu yardımların yanı sıra kuraklık afetinden etkilenen çiftçilere de destek sunulması gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Bu da büyük önem arz ediyor” dedi.