Uzmanlar tarafından yapılan yeni bir çalışma, yanlış sıcaklıkta içilen çayın özellikle gırtlak ve yemek borusu gibi hassas bölgelerde kansere yol açabileceğini ortaya koydu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 70 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklarda tüketilen içeceklerin kanserojen olabileceğini belirttiği 2016 yılında yayımlanan bir raporda belirtti. İran ve Çin gibi sıcak çay tüketiminin yaygın olduğu bölgelerde yapılan çalışmalar, bu alışkanlığın yemek borusunda kansere yol açan hücresel hasar riskini artırdığını gösteriyor(VERYWELL HEALTH).
Yapılan bir araştırmaya göre 2019 yılında, günde 700 ml’den fazla ve 60 santigrat derece üzerinde çay tüketen bireylerde yemek borusu kanseri görülme riskinin önemli ölçüde arttığını ortaya koydu(SCIENCEDAILY). Yüksek sıcaklığın yemek borusundaki hücrelerde tekrarlayan hasara yol açarak uzun vadede kanserli hücrelerin oluşma olasılığını artırdığı belirtiliyor.
Uzmanlar, hafif soğutulmuş olsa bile aşırı sıcak çayın zamanla kansere yol açabileceğine vurgu yaparak, bu riskleri azaltmak için çayın en az 60 dereceye kadar soğumasını beklemeyi tavsiye ediyor.