G-QXXHXL9JW0
USD34,21
EURO37,57
CNY4,84
GBP44,96
EURO/USD1,09
BIST9.106,96
Petrol77,09
GR. ALTIN2.875,67
BTC2.086.567,94

Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği Resmi Gazete’de Yayımlandı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 24 Mayıs 1990 tarihli Seferberlik ve Savaş Hali Tüzüğü ise yeni yönetmelikle yürürlükten kaldırıldı. Yönetmelikte, Bakanlar Kuruluna atfedilen görev ve yetkiler Cumhurbaşkanına tanımlandı ve Cumhurbaşkanlığının görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Yönetmeliğin amacı, devletin tüm güç ve kaynaklarını barış halinden seferberlik veya savaş haline, hatta henüz ilan edilmemiş ancak savaşı gerektirebilecek bir durumun baş gösterdiği gerginlik ve buhran dönemlerine süratle ve etkin şekilde geçiş yapabilmesi için hazırlıkların yürütülmesidir.

Yönetmelik ayrıca, seferberlik ve savaş hallerinin ilanı ve kaldırılmasına yönelik duyuru işlemlerini, seferberlik ve savaş hali planlaması kapsamındaki personel ve araç erteleme işlemlerine ilişkin usul ve esasları da belirlemektedir. Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlığına ilişkin görev ve yetkiler de güncellenmiştir. Seferberlik ilanının duyurulması Cumhurbaşkanınca yapılacak, ayrıca seferberlik durumunun ilanı ve kaldırılmasına ilişkin detaylar yönetmelikte belirtilmiştir.

Seferberlik ilanına ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanması ve aynı gün TBMM onayına sunulması gerekmektedir. Seferberlik duyurusunda, tüm iletişim araçlarından yararlanılacak ve ilan tüm köy, mahalle ve yerleşim birimlerine ulaştırılacaktır. Ayrıca, yedek personel kaynağına ilişkin düzenlemeler genişletilmiş olup, belirli suçlar nedeniyle ihraç edilenlerin yedek personel kaynağına alınabileceği ifade edilmektedir.

Yönetmelikte ayrıca siber güvenlik önlemlerine ilişkin düzenlemeler de yer almaktadır. Kamu kurumları ve gerçek/tüzel kişiler, bilgi güvenliği ve siber güvenlik konularında önlemleri almakla yükümlüdür. Seferberlik ilanı yetkisi Cumhurbaşkanına verilmiş olup, bu değişiklik 2018 yılında yapılmıştır. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ise söz konusu yönetmelik hakkında yapılan yanıltıcı bilgilerin önüne geçmeye çalışmaktadır. Son olarak, Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği ile ilgili detaylar kanunda belirtilmiştir ve bu yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte ilgili kurumlar ve kişilerin yeni görev ve sorumlulukları netleşmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği Resmi Gazete’de Yayımlandı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!