Şanlıurfa Valiliği, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Migros, yerel üreticilere alım garantisi tanıyan ve özellikle kadın kooperatiflerini destekleyen yeni bir sürdürülebilir tarım protokolünü hayata geçirdi. Bu protokol, coğrafi işaretli ürünlerin ulusal pazara taşınmasını ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşmasını amaçlayarak bölgesel kalkınma hedeflerine katkı sağlamayı hedefliyor.
Şanlıurfa Valiliği’nin önderliğinde, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile Migros arasında imzalanan bu iş birliği protokolü, yerel üretimi desteklemek amacıyla önemli adımlar atılmasını sağlayacak. Protokol, bölgesel kalkınma, sürdürülebilir tarım ve kadın kooperatiflerini güçlendirme üzerine yoğunlaşacak. Ayrıca, coğrafi işaretli ürünler başta olmak üzere, Şanlıurfa’da yetiştirilen tarım ürünlerinin çeşitlendirilmesi, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve yerel üreticilere alım garantisi sağlaması sayesinde Migros’un ürünlerin Türkiye genelinde tüketicilere ulaşmasına katkı yapması amaçlanıyor.
Valilik, tarımsal üretimin kalitesinin artırılması amacıyla yerel kurumlarla iş birliği yapacak. GAP İdaresi, üretici ve kooperatiflerin proje fırsatlarından yararlanmasını sağlarken, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, özellikle kadın kooperatiflerine yönelik İyi Tarım ve Organik Tarım eğitimleri sunacak. Bunun yanı sıra üretim süreçlerinde rehberlik de sağlanacak. ZZEF A.Ş. ve Gürata A.Ş., protokol çerçevesinde operasyonel ve lojistik destek sunacak. Migros ise üretim sürecinin kalite kriterlerine uygun olmasını sağlamakla birlikte, alım garantisi vererek ürünleri Türkiye genelinde tüketicilere ulaştıracak.
“Sürdürülebilir tarımsal üretimin teşvik edilmesini hedefliyoruz”
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, yaptığı değerlendirmede, “Şanlıurfa’da kamu kurumları ve özel sektör tarafından üretilen tarımsal ürünlerin çeşitlendirilmesi, katma değerinin artırılması ve pazarlanması amacıyla valiliğimizin koordinasyonunda GAP İdaresi ile Migros arasında imzalanan bu iş birliği protokolü, bölgesel kalkınmaya katkı sağlarken, yerel üreticilerin desteklenmesini ve sürdürülebilir tarımsal üretimin teşvik edilmesini amaçlıyor” şeklinde konuştu.
“Üreticilerimizin motivasyonunu artıracak güçlü bir iş birliği gerçekleştirdik”
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan Maral, projenin kısa sürede bölgesel ölçekte uygulanacağını ifade ederek, “Bu iş birliği, üreticilerimizin, birliklerimizin ve kooperatiflerimizin motivasyonunu artıracak, yerel ürünlerin çeşitliliğini teşvik edecek ve bölgemizde sözleşmeli üretim modelinin yaygınlaşmasını sağlayacak” dedi.
“Tarımın sürdürülebilirliğine katkıda bulunuyoruz”
Migros Grubu Pazarlama İcra Kurulu Üyesi Ekmel Baydur, yerel üretimin milli ekonominin güçlendirici bir unsuru olduğunu vurgulayarak, “İyi tarım uygulamalarını teşvik ederek tarımın sürdürülebilirliğine katkıda bulunuyoruz. Üreticilerimize alım garantisi, eğitim, lojistik, kalite, gıda güvenliği, pazarlama ve ambalaj destekleri sağlıyoruz. Türkiye genelinde gerçekleştirdiğimiz iş birlikleri ile yerel ve coğrafi işaretli ürünlerin 81 ildeki mağazalarımız ve online kanallarımız aracılığıyla tüketicilere ulaşmasını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Yerel ürünlerin hak ettiği değeri görmesine fırsat oluşturuyoruz”
Gürata ve ZZEF İcra Kurulu Üyesi Erkan Gürkan, “Yerel üreticilerimize danışmanlık vererek, resmi kurumlarla ve perakendecilerle bir araya gelmelerini sağlıyoruz. Böylece yerel ürünlerin üretimindeki sürekliliği sağlıyor ve ulusal pazara çıkarak hak ettikleri değeri görmeleri için fırsatlar sunuyoruz” şeklinde konuştu.
– ŞANLIURFA