G-QXXHXL9JW0
USD34,25
EURO37,03
CNY4,81
GBP44,55
EURO/USD1,08
BIST8.838,60
Petrol75,96
GR. ALTIN3.028,85
BTC2.302.278,48

Sahte Kefalet Çetesi İddiası: İhale Süreçlerinde Devletin Milyarlarca Lira Zarara Uğraması!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP’li Vekilden İhalelerde Sahte Kefalet Senedi İddiası

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul Park’ın kiralanması ve işletilmesi ihalesinde sahte kefalet senedi kullanıldığına dair iddialarını Türkiye’de gündeme getirdi. Salıcı, iş kadınından Lale Cander’in 2 Nisan 2024’te yapılan ihaleyi sahte kefalet senedi ile kazandığını ve bu süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın devletin 4 milyar TL zarara uğratıldığına dikkat çekti.

Salıcı, sahte kefalet senedi ile yapılan ihaleleri araştırdığını ve bunun sadece İstanbul Park ihalesi ile sınırlı kalmadığını belirtti. Bu yöntemle başka ihalelerin de etkilendiğini ifade etti. Oğuz Kaan Salıcı, elde ettiği bulguları SÖZCÜ’ye aktardı.

Sahtecilik Ağı Kurulmuş!

Salıcı, "İstanbul Park ihalesini kazanan şirketin sahte kefalet senedi ile sürece dahil olduğunu kamuoyuyla paylaşmıştım. Gözlemlerime göre, sahte kefalet senediyle ihaleye girme son yıllarda yaygınlaşmış bir yöntem haline geldi. Normalde ihale şartlarına uygun olmayan kişilerin, bilinen sigorta şirketlerini taklit eden paravan şirketler aracılığıyla sahte kefalet senetleri çıkardığı görüldü," dedi.

İlginç bir şekilde, ihale düzenleyen kamu kurumlarının yetkililerinin de bu sahte kefalet senetlerini geçerli kabul ettiğini belirten Salıcı, bunun adeta bir çetenin oluşmasına neden olduğunu vurguladı.

Salıcı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye Sigorta Birliği ile Kamu İhale Kurumu’nun daha önce defalarca uyardığını vurguladı.

Cumhuriyet Savcıları Göreve Çağrıldı

Salıcı, açıklamalarına şöyle devam etti: "Bütün bu uyarılara rağmen usulsüz uygulamalar sürüyor. İstanbul Park ihalesi haricinde, Tuzla Vergi Dairesi, Devlet Su İşleri ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nde de sahte kefalet senetleri kullanıldığını öğrendik. Bu gibi ihale süreçlerinin kamuya milyarlarca lira zarara uğratıldığını gösteriyor. Bu durumda bir ihmal değil, açıkça bir kasıt söz konusu. Görünen o ki, kamu kurumlarındaki ihale süreçlerini yürüten yetkililer, sahte kefalet senetlerini onaylayarak ihalelerin usulsüz bir şekilde yürütülmesine göz yummakta. Kamu zararı oluşumuna sebep olmaya devam edilmektedir. Bu usulsüzlüklerin yargıya taşınması için Cumhuriyet Savcılarını göreve davet ediyoruz."

Bakan Şimşek’e Sert Sorular

Sahte kefalet senedi ile yapılan ihale sayısının ne kadar olduğunu sorgulayan Salıcı, Bakan Şimşek’e hitap ederek, “İlgili kurumların uyarılarına rağmen bu tür olayların yaşanması nasıl mümkün olmaktadır? Bu sistemsel açığın suistimal edilmemesi adına Bakanlığınızda herhangi bir tedbir alınması düşünülmekte midir? Sahte kefalet senetlerini kabul eden kamu çalışanları hakkında bir tespit yapılmış mıdır? İdari veya adli bir soruşturma başlatılmış mıdır?” diye sordu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sahte Kefalet Çetesi İddiası: İhale Süreçlerinde Devletin Milyarlarca Lira Zarara Uğraması!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!