10. yıl dönümünü kutlayan alternatif portföy yönetim şirketi RePie Portföy, toplam portföy büyüklüğünü 2,5 milyar doların üzerine çıkardı. Bu yıl yatırım stratejisine madencilik, enerji ve konaklama sektörlerini eklemeyi hedefleyen şirket, ayrıca ihracına hazırlandığı Proje GYF’lerle yatırımcılarına sunacağı yeni gayrimenkul fırsatlarıyla portföyünü zenginleştirmeyi amaçlıyor. Menkul Kıymet Yatırım Fonları büyüklüğünü yıl sonuna kadar beş kat artırma hedefinde olan RePie Portföy, toplam portföy büyüklüğünü yıl sonunda 3 milyar dolara ulaşmayı planlıyor.
Küresel piyasalarda ABD’nin korumacılık önlemlerinin etkisiyle dalgalanmalar yaşanırken, dengeli bir portföyün önemli unsurlarından biri olan uzun vadeli yatırımlar için alternatif yatırım fonları pazarındaki büyüme devam ediyor. Türkiye’de 2015 yılında RePie Portföy’ün öncülüğünde kurulan girişim sermayesi ve gayrimenkul yatırım fonları (GSYF ve GYF) ile başlayan alternatif yatırım fonu pazarının büyüklüğü, günümüzde 400 milyar lirayı aşmış durumda. Şirket bu yıl 10. yılını kutlamakta.
RePie Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel, şirketin 10 yıllık süre içinde fonları aracılığıyla 100’den fazla şirkete yatırım yaptığını belirtti. Bu yatırımların Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunduğunu ifade eden Çamlıbel, “Türkiye’de GSYF ve GYF lisansı alan ilk portföy yönetim şirketi olarak, 2015 yılındaki kuruluşumuzdan bu yana geçen 10 yılda, yatırım yaptığımız girişimlerle Türkiye’de girişim ekosistemini geliştirme konusunda önemli bir rol üstlendik. Fintek, mobilite, e-ticaret, perakende, sağlık, akıllı şehir teknolojileri, yenilenebilir enerji, telekomünikasyon, gayrimenkul ve konaklamayı kapsayan 41 sektörde yatırımlarımız bulunuyor” şeklinde konuştu.
Yapılan açıklamalara göre, alternatif yatırım fonu sektöründe toplam portföy büyüklüğü ve ihraç edilen GSYF ve GYF sayısı açısından yaklaşık yüzde 22 pazar payına sahip olan RePie Portföy, yatırım yaptığı girişimler arasında Türkiye’nin en güçlü unicorn adaylarından olan Colendi ve ikas’ın yanı sıra hızla büyüyen EasyCep, TurkNet, ModaNisa, ARF Bio, ACE Games ve Goldtag gibi teknoloji odaklı çözümler sunan şirketler bulunuyor.
Şirketin mevcut portföy büyüklüğü, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 artış göstererek yaklaşık 2,5 milyar dolara ulaşmış durumda. Yıl sonu toplam portföy hedefi ise 3 milyar dolar olarak belirlenmiş. Şirketin 47 adet girişim sermayesi yatırım fonunun toplam büyüklüğü 50,1 milyar lirayı, 39 adet GYF’nin toplam büyüklüğü ise 32,8 milyar lirayı geçmiştir. GSYF ve GYF kategorilerinde şirket, yaklaşık yüzde 20 pazar payı ile lider konumunu korumaktadır.
Yatırımcılarına sağladıkları değerin, başta başarılı çıkışlarla somutlaştığını aktaran Dr. Çamlıbel, “Değerlemesinin zirvesindeyken Getir’den gerçekleştirdiğimiz çıkış, yatırımcılarımızı mutlu etti. Türkiye’yi aşan başarılarıyla öne çıkan BinBin ve Simit Sarayı’nın mamul tedarikçisi DMR Unlu Mamuller’in halka arzını, diğer başarılı çıkışlarımız arasında sayabiliriz. Ocak ayında, Türk cumhuriyetlerinde fintek çözümleri sunan Turan’daki hisselerimizin satışını gerçekleştirdik. Geçtiğimiz günlerde ise online tatil villa kiralama hizmeti sunan TatildeKirala.com’dan çıkış yaptık” ifadelerini kullandı.
RePie Portföy Genel Müdürü Altuğ Dayıoğlu, gelecek hedefleri doğrultusunda bu yıl ihraç edecekleri GSYF’lerle yatırımcılara yeni fırsatlar sunma planlarını paylaştı. Dayıoğlu, “Yatırım planlarımızda stratejik olarak üç ana sektöre, yani enerji, madencilik ve konaklamaya odaklanıyoruz. Bu sektörler ülke kalkınması açısından önemli bir çarpan etkisi yaratmakta ve yatırımcılarımız için sürdürülebilir büyüme fırsatları sunmaktadır. Aynı zamanda teknoloji yatırımlarında yapay zeka odaklı girişimlere ilgi göstermeye devam ediyoruz” dedi.
Kurumsal GSYF’ler alanında bu yıl yeni iş birliklerine imza atacaklarını bildiren Dayıoğlu, “Kurumlara özel yapılandırdığımız fonlarla, şirketlerin kendi inovasyon ekosistemlerini oluşturmalarına katkı sunmayı hedefliyoruz. Şirketimizden ve sektörel uzmanlığımızdan faydalanan firmalar, iş yüklerini azaltarak daha verimli bir şekilde stratejik hedeflerine yöneliyorlar” şeklinde konuştu.
Şirket, GYF’ler alanında bu yıl önemli bir atılım yapmayı hedefliyor. Proje GYF’ler, dağınık fonlama kaynaklarını kolektif bir yapı altında toplayarak daha etkili bir şekilde kullanılmasına olanak tanıyacak.
2024 yılı için Proje GYF’lerle ilgili önemli bir ivme yakaladıklarını ifade eden Dayıoğlu, “Halihazırda beş proje için hazırlık aşamasındayız; bu projeler gayrimenkulün en yüksek katma değeri sunduğu ‘arsadan exit’ modeline uygun şekilde yapılandırılıyor” diye belirtti.
Altın, döviz bazlı serbest fonlar ve değişken fonlar, alternatif yatırım fonları arasında dikkat çeken ürünler olarak öne çıkıyor. RePie Portföy’ün 16 adet menkul kıymet yatırım fonu bulunduğu belirtiliyor.
Dayıoğlu, “Son dönemlerde artan piyasa volatilitesi, yatırımcı tercihlerinde değişikliklere neden oldu. Uzun bir aradan sonra Euro ve diğer alternatif para birimleri bazında yapılan yatırımlar yeniden cazip hale geldi. Bu dönemde, altın fonları ve döviz bazlı serbest fonlarımız öne çıkan seçenekler arasında yer aldı. Ayrıca, değişken fonlarımız, farklı varlık sınıflarına yatırım yapabilme esnekliği sunarak dalgalı dönemlerde bile pozitif getiri sağlama konusunda başarılı bir performans sergiledi. Özellikle 1. Serbest Fonumuz, yıl başından bu yana yüzde 20, son bir yılda ise yüzde 90’ın üzerinde getiri sağlamış, son 3 yılda ise yüzde 700’ün üzerinde bir başarıya ulaşmıştır” dedi.
Alternatif yatırım fonu sektörünün büyüklüğünün bu yıl 500 milyar lira seviyesini geçmesini beklediklerini vurgulayan Dayıoğlu, bu genişleyen pazar içinde bağımsız portföy yönetim şirketi RePie Portföy olarak hem portföy boyutunu hem de karlılığı sürekli olarak artırmaya devam ettiklerini belirtti. Dayıoğlu, “2024 yılı sonunda vergi öncesi brüt karımızı önceki yıla göre yüzde 30 artırarak 263,3 milyon liraya çıkardık” ifadelerini kullandı. – İSTANBUL