G-QXXHXL9JW0
USD33,99
EURO37,87
CNY4,79
GBP44,95
EURO/USD1,11
BIST9.577,46
Petrol72,97
GR. ALTIN2.821,78
BTC1.974.608,67

Rektum Kanseri hakkında bilmeniz gerekenler – Prof. Dr. İlknur Erenler Bayraktar açıklıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İlknur Erenler Bayraktar, rektum kanseri vakalarının artış gösterdiğini belirtmektedir. Bunun sebeplerinden biri hastalık tanısının endoskopik ve kolonoskopik taramalar sayesinde daha erken konulabilmesi ve yaşam tarzı çevresel faktörler nedeniyle daha genç yaşlarda görülmesidir. Her yıl ortalama 1 milyon yeni kolorektal kanser vakası beklenmektedir.

Rektum kanserinin belirtileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Erenler Bayraktar, hastaların genellikle makattan taze kanama ve dışkılama zorluğu yaşadığını, ilerleyen dönemlerde ise bağırsak alışkanlıklarında değişmeler, karında şişkinlik, kilo kaybı gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini ifade etmektedir.

Cerrahi tedavi yöntemlerine değinen Prof. Dr. Erenler Bayraktar, rektum kanseri tedavisinde robotik cerrahi sistemlerin açık cerrahi yöntemler kadar başarılı olduğunu belirtmektedir. Tedavi seçeneklerinin artmasıyla, tümör büyüklüğüne ve çevresindeki lenf bezlerine göre öncesinde kemoterapi ve radyoterapi uygulandığını vurgulamaktadır. Hastalığın evresi ve yerleşimine göre cerrahi müdahaleler yapılmaktadır.

Rektum kanseri riskini azaltmak için düzenli tarama ve testlerin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erenler Bayraktar, sigara tüketimi, kilo fazlalığı, hareketsiz yaşam gibi faktörlerin riski artırdığını belirtmektedir. Riski azaltmanın en etkili yolu düzenli tarama yaptırmak ve gerekli önlemleri almak olduğunu söylemektedir.

Son yıllarda genç yaşlarda rektum kanseri teşhisi konulan vakalarda artış olduğunu belirten Prof. Dr. Erenler Bayraktar, 50 yaşın altındaki bireylerde hastalığa daha sık rastlandığını ifade etmektedir. Rektum kanserinde 5 yıllık sağkalım oranlarının erken teşhisle yükseldiğini ve tedaviye yanıtın bu durumda daha olumlu olduğunu vurgulamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Rektum Kanseri hakkında bilmeniz gerekenler – Prof. Dr. İlknur Erenler Bayraktar açıklıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!