USD38,03
%0.3
EURO43,27
%1.61
EURO/USD1,14
%1.42
BIST9.380,95
%0.45
Petrol64,76
%2.26
GR. ALTIN3.959,59
%2.27
BTC3.244.924,79
%2.21
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Parkinson Hasta Mümkün: Cerrahi Yenilikler

Parkinson Hasta Mümkün: Cerrahi Yenilikler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Parkinson, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen, en basit kas hareketlerinin bile zorlukla gerçekleştirilmesine yol açan bir rahatsızlıktır.

Beyinde dopamin eksikliği ile ortaya çıkan bu hastalık, titreme, kas sertliği ve hareketlerde yavaşlama gibi belirtilerle seyrini sürdürmektedir. Parkinson hastalığı, hem fiziksel hem de psikolojik açıdan hastaların günlük yaşamlarını derinden etkileyerek, bağımsız bir yaşam sürmelerini zorlaştırabilir.

İlaç tedavileri genellikle hastalığın başlangıç aşamalarında etkili olurken, ilerleyen dönemlerde yetersiz kalabilmektedir. Ancak, modern tıptaki cerrahi yöntemlerin ilerlemesi ile Parkinson hastaları için umut dolu yeni alternatifler ortaya çıkmaktadır.

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh, Dünya Parkinson Günü dolayısıyla gerçekleştirdiği açıklamada, Beyin Pili ve Akıllı Ses Ötesi tedavi tekniklerinin hastalar üzerindeki etkilerini öne çıkardı.

DEVREYE CERRAHİ GİRİYOR

Parkinson, yalnızca titreme ile sınırlı kalmamakta; hareketlerde yavaşlama ve donukluk gibi diğer belirtilerle de kendini göstermektedir. İlk kez 1817 yılında İngiliz hekim James Parkinson tarafından “Titrek Felç” olarak tanımlanan bu rahatsızlık, bazı bireyler için ilaç tedavilerine yeteri kadar yanıt vermemektedir.

İlaçların yan etkilerinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediği durumlarda veya istenilen yaşam standardının sağlanamadığı anlarda, Beyin Pili ve Akıllı Ses Ötesi Tedavi gibi cerrahi yaklaşımlar devreye girmektedir.

Doç. Dr. Ali Zırh, bu ileri düzey uygulamaların, Parkinson gibi bazı hareket bozukluklarında tıbbi tedaviye yanıt vermeyen hastalar için önemli bir alternatif sunduğunu vurgulamaktadır.

BEYİN PİLİ TEDAVİSİYLE ZAMANI GERİ SARMAK MÜMKÜN

Beyin Pili uygulaması, beyinde iki ince elektrot yerleştirilerek elektriksel uyarım verilmesiyle gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem, tıpta nöromodülasyon olarak adlandırılan bir süreçtir. Doç. Dr. Zırh, bu tedavi ile beyindeki hücrelerin elektriksel aktivitesinin uyarılabileceğini veya baskılanabileceğini belirtmektedir.

“10 yıllık bir hastayı ameliyat ettiğimizde, onu hastalığın 1. ya da 2. yılına geri döndürebiliyoruz” diyen Doç. Dr. Zırh, bu uygulamanın bağımsız yaşamayı zorlaştıran hastalar için büyük bir fark yaratabileceğine dikkat çekiyor.

AKILLI SES ÖTESİ TEDAVİSİYLE TİTREMEYE SON

Beyin Pili’nin yanı sıra Akıllı Ses Ötesi tedavisi de önemli bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Doç. Dr. Zırh, bu yöntemin lazer benzeri bir yakma işlemi ile çalıştığını ifade etmektedir. “Ultrason ışınlarını bir noktada yoğunlaştırarak, MR eşliğinde kontrollü bir yakma işlemi gerçekleştirmekteyiz” diyor. Bu yöntemin titreme gibi pek çok hareket bozukluğunda etkili olduğu vurgulanmaktadır.

Parkinson hastalarının ilerleyen evrelerinde bile çözüm yollarının bulunduğunu belirten Doç. Dr. Zırh, “Tıbbi tedavi ile gereken sonuçların alınamadığı ya da ilaçların yan etkilerinin yaşam kalitelerini bozduğu hastalar, Beyin Pili ve Akıllı Ses Ötesi tedavileri ile hayata yeniden merhaba diyebiliyor” demektedir.

Bu yöntemlerin uygun hastalarda büyük ölçüde fayda sağladığını belirten Doç. Dr. Zırh, Dünya Parkinson Günü’nü kutlayarak tüm hasta ve hasta yakınlarına sağlıklı ve huzurlu günler dilemektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Parkinson Hasta Mümkün: Cerrahi Yenilikler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!