Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için binlerce öğrenci hazırlıklarını sürdürürken, 8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek olan sınav için ÖSYM tarafından düzenlenen kapalı matbaa süreci başladı. Bu matbaada çalışacak olan 100’den fazla personel, sınav sona erene kadar dışarı çıkamayacaklar. Tüm ihtiyaçlarının karşılandığı merkezde yaklaşık 40 gün boyunca görev yapacak olan personel, aileleri dahil olmak üzere dış dünyayla hiçbir iletişime giremeyecekler.
Soru havuzlarının kriptolu sistemlerle oluşturulmasının ardından kapalı matbaa süreci başladı. Sınav görevlileri, matbaa işçileri ve diğer personele yüksek güvenlik önlemleri eşliğinde kapalı merkeze giriş yapıldı. Yıl boyunca hazırlanan soruların kriptolu sistemlerle getirildiği merkezde akademisyenler tarafından denetimler yapılacak ve soruların paketlenerek sınav merkezlerine gönderilecek.
ÖSYM’nin aldığı yüksek güvenlik önlemleri arasında cep telefonu ve diğer elektronik eşyaların merkeze sokulmasına izin verilmemesi, x-ray cihazları ve parmak izi okuma sistemlerinin kullanılması gibi detaylar bulunuyor. Ayrıca sınav güvenliği için Faraday kafesi ve jammer gibi özel sistemlerin yanı sıra 24 saat emniyet güçlerinin nöbet tutacağı belirtiliyor.
Kapalı matbaada güvenlik nedeniyle çöpler bile dışarı çıkarılmayacak ve tüm atıklar sınav sonrasında imha edilecek. Günde 200 bin soru kitapçığının basılacağı matbaada, sınav evrakları elektromekanik kilitlerle tırlara yüklenerek sınav merkezlerine gönderilecek. Görevli personelin ihtiyaçlarının karşılanması için sinema, spor salonları ve dinlenme alanları gibi özel alanlar da oluşturulmuş durumda.
Özetle, Yükseköğretim Kurumları Sınavı için binlerce öğrencinin gireceği sınav için alınan yüksek güvenlik önlemleri kapsamında dünyadan izole kapalı matbaa süreci başladı. Bu süreçte kapalı matbaada 40 gün boyunca çalışacak olan personel, sınavın sona ermesiyle beraber merkezden çıkarak aileleriyle buluşacaklar. Tüm bu süreçte soruların güvenliği ve sınavın sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için gerekli tüm önlemler alınmış durumda.