G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO37,85
CNY4,82
GBP44,97
EURO/USD1,11
BIST9.774,49
Petrol73,10
GR. ALTIN2.797,28
BTC2.091.651,36

Osmanlı döneminin gülleriyle ilgili ilginç bir proje!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doç. Dr. Gülşah Gedik, Osmanlı döneminde Balkanlar ve Trakya’da yetiştirilen gülleri bölgede tekrar canlandırmak amacıyla bir proje başlattıklarını belirtti. 9 ay önce başlayan projenin kapsamında Bulgaristan’a giderek gül aroması ile yapılan şekerin kendilerini etkilediğini ve daha iyisini yapmak için araştırmalara başladıklarını ifade etti.

Projenin gelişimi sürecinde, Kore ve Japonya’da yutulabilir parfüm olarak iddia edilen ürünlerle karşılaştıklarını ve bu ürünlerin kimyasal yapıları incelendiğinde koruyucu maddeler içerdiğini gözlemlediklerini aktardı. Bu bilgiler ışığında, bölgede gül üretiminin Osmanlı döneminde yoğun olduğu ancak 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sonrası sekteye uğradığı bilgisine ulaştıklarını ve bu alanda tekrar faaliyet gösterilmesi gerektiğine inandıklarını vurguladılar.

Doç. Dr. Gedik, Edirne ve Havsa ilçelerinde yetiştirilen eski gül türlerinin kimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla çalışmalar yaptıklarını ve bu güllerden parfüm ve farmasötik ürünler elde ettiklerini ifade etti. Özellikle İran ve Irak’ta gül yapraklarından yapılan antidepresan özellikli tabletlerin kullanımının yaygın olduğunu söyleyerek, ülkemizde de gülün farklı alanlarda kullanımının artırılması gerektiğini belirtti.

Gül ürünlerinin yapım aşamasını anlatan Doç. Dr. Gedik, gül aromasını koruyan kapsüllere ekstrakt ekleyerek püskürtmeli kurutucuda toz haline getirdiklerini ve böylece koku yoğunluğunu artırdıklarını açıkladı. Elde ettikleri ürünün sadece doğal gül içerdiğini ve gülün antistres, antimikrobiyal özelliklerini taşıdığını ifade ederek, ürünlerinin alkol içermediğini ve parfüm değil farklı amaçlar için kullanılabileceğini vurguladı.

Son olarak, elde ettikleri ürün için patent başvurusunda bulunduklarını ve bu sayede ürünlerinin benzersizliğini korumak istediklerini belirtti. Bu yeni ürünün parfüm piyasasında değil farklı amaçlar için tercih edilebileceğini ve sağlık alanında da fayda sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Osmanlı döneminin gülleriyle ilgili ilginç bir proje!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!