Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Orhan Kemal, 15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Babası avukat Abdülkadir Kemali Bey ve annesi Azime Hanım ile birlikte Fransız işgali nedeniyle Adana’dan ayrılarak Niğde ve Konya’ya gitti. Daha sonra Ankara’da yaşamaya başlayan usta yazar, ailesinin Suriye’ye zorunlu göçü nedeniyle ortaokulu yarım bırakmak zorunda kaldı. 5 Mayıs 1937’de Nuriye Hanım ile evlenen Kemal’in 4 çocuğu oldu.
Yazar, edebiyat dünyasına şiirle adım attı ve eserlerini Orhan Kemal adıyla yayımladı. Panait Istrati ve Maksim Gorki’den etkilenen Kemal, öykülerini çeşitli gazetelerde ve dergilerde yayımladı. 1949’da ise “Ekmek Kavgası” adlı ilk kitabıyla geniş kitlelerin dikkatini çekti.
Orhan Kemal, cezaevlerinde hapishane hayatını yaşarken Nazım Hikmet ile tanıştı ve dostlukları ilerleyen yıllarda yayınlanan “Nazım Hikmet’le 3,5 Yıl” adlı kitap ile meşhur oldu. 1958 ve 1969 yıllarında öyküleriyle Sait Faik Hikaye Armağanı’nı kazanan yazar, 1967’de Ankara’da “En İyi Oyun Yazarı” seçildi.
1960’lardan itibaren Türk sinemasına da katkı sağlayan Orhan Kemal’in eserleri birçok ödülle taçlandı. 1970’te Bulgar Yazarlar Birliği çağrısı üzerine Sofya’ya gitti, ancak burada kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.
Orhan Kemal’in vefatının ardından “Orhan Kemal Roman Armağanı” adı altında bir ödül verilmeye başlandı ve günümüzde halen devam ediyor. 2000 yılında açılan Orhan Kemal Müzesi’nde yazarın kişisel eşyaları sergileniyor.
Usta yazarın 27 romanı, 12 öykü kitabı, 5 oyunu ve çeşitli dergilerde yayımlanmış şiirleri bulunmakta. Sanatın insanlık adına yönetilme çabasıyla ilgili görüşleriyle de tanınan Orhan Kemal, Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir.