USD38,57
%0.32
EURO43,67
%0.26
EURO/USD1,13
%0.17
BIST9.167,58
%0.98
Petrol61,27
%-1.38
GR. ALTIN4.006,08
%0.05
BTC3.755.755,35
%1.01
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Nisan’da İhracat 20,9 Milyar Dolarla Rekor Kırdı

Nisan’da İhracat 20,9 Milyar Dolarla Rekor Kırdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaptığı açıklamada, nisan ayı mal ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 artış göstererek 20,9 milyar dolara ulaştığını duyurdu. Bu rakamla birlikte, en yüksek ikinci nisan ayı verisi elde edilmiş oldu. Son 12 aylık dönem baz alındığında, yıllıklandırılmış mal ihracatı Cumhuriyet tarihinde en yüksek seviyeye çıkarak 265 milyar dolara erişti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Diyarbakır’da gerçekleştirdiği basın toplantısında nisan ayı dış ticaret verilerini paylaştı. Nisan ayında mal ihracatının geçen yılın aynı ayına kıyasla gösterdiği artışı vurgulayan Bakan Bolat, “Dünya genelindeki ekonomik gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisi, IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşların tahminlerine göre olumlu bir seyir izledi. IMF Türkiye için büyüme tahminini 0,1 puan artırırken, Dünya Bankası ve OECD de büyüme tahminlerini yüzde 3,1’e yükseltti. Mart ayı itibarıyla işsizlik oranı ise yüzde 7,9’a gerileyerek son 20 yılın en düşük seviyesini gördü.” ifadelerini kullandı.

Bakan Bolat, nisan ayı mal ihracatının geçen yılki 19 milyar 292 milyon dolara göre yüzde 8,5 artışla 20,9 milyar dolara çıktığını belirtti. Parite değişimlerinin ihracat üzerinde olumlu etkileri olduğunu da vurgulayan Bolat, “Parite geçen ay 1,12’lerden 1,02’ye kadar düşmüştü, ancak şu anda 1,13 seviyelerinde seyrediyor. Bu değişiklik, ihracatımıza yaklaşık 440 milyon dolarlık bir katkı sağladı. Ayrıca nisan ayında geçen yıla göre bir iş günü fazladır ve bunun da 400 milyon dolara yakın olumlu bir etkisi oldu.” şeklinde konuştu.

‘Son 4 ayda 3,2 milyar dolar, son 1 yılda 7,1 milyar dolar net mal ihracat artışı sağlandı’ diyerek yıllıklandırılmış mal ihracatı verilerini paylaşan Bakan, “Yılın ilk dört ayında 3 ayda ihracat artışı yaşanırken, sadece şubatta bir gerileme kaydedildi. Yıllıklandırılmış mal ihracatımız Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesi olan 265 milyar dolara ulaştı.” dedi.

‘Nisan ayında ithalat yüzde 12,9 arttı’ bilgisini veren Bakan Bolat, mal ithalatının geçen yılın nisanına göre 33 milyar dolara yükseldiğini aktardı. “İthalat artışının temel nedeni, 2 Nisan’da ABD’nin gümrük vergileri açıklaması sonrası dünya mali piyasalarında yaşanan büyük çalkantılardır. Özellikle altın talebinin artması ve bunun neticesinde altın, otomotiv, makine, kakao ve kahve gibi ürünlerin ithalatındaki artış bu rakamı etkiledi.” açıklamasında bulundu.

Bakan Bolat, nisan ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 63,5 olduğunu, geçen yıl aynı dönemde bu oranın yüzde 66,2 olduğunu ifade etti. Altın ve enerji ithalatı hariç tutulduğunda ise bu oran yüzde 76,2 olarak hesaplandı.

‘Son 12 ayda ihracat yüzde 2,7, ithalat yüzde 0,2 arttı’ diyen Bakan Bolat, yılın ilk çeyreğinde 2024 yılına göre ihracatta yüzde 4’lük bir artış yaşandığını belirtti. İlk dört ayda 86,2 milyar dolarlık mal ihracatı gerçekleştirdiklerini ifade eden Bolat, ithalatın ise 120,8 milyar dolara çıktığını kaydetti. Dış ticaret açığının ilk dört ayda 34,5 milyar dolar olduğu belirtildi.

Bakan Bolat, ocak-nisan döneminde en fazla ihracat yapılan ülkeleri sıralayarak, “Almanya, İngiltere, ABD, İtalya ve Irak ilk 5 ülkemizdir. AB, en büyük ihracat pazarımız olmaya devam etmektedir” dedi. Türkiye’nin bölgesel ve küresel krizler karşısında yükselişe geçmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Alıcılar artık güvenilir ürünler ve tedarik zincirleri için Türkiye’yi tercih ediyor. Göstergeler ve işaretler bunu açıkça gösteriyor.” değerlendirmesini yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Nisan’da İhracat 20,9 Milyar Dolarla Rekor Kırdı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!