G-QXXHXL9JW0
USD34,23
EURO37,22
CNY4,82
GBP44,94
EURO/USD1,09
BIST8.793,61
Petrol73,17
GR. ALTIN2.998,46
BTC2.339.686,15

Natamisin Sürprizi: En Sevdiğiniz Peynirde Bulunan Hileli Madde!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Natamisin, gıda endüstrisinde kullanılan antifungal (mantar önleyici) maddedir. Streptomyces natalensis adlı bakteriden elde edilir ve özellikle küf ve maya gibi mantarların büyümesini engellemek için kullanılır. Tarım ve Orman Bakanlığı, yayınladığı ‘Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar’ listesini yer alan firmaların bazılarının ürünlerinde natamisin kullandığı ortaya çıkmasının ardından vatandaşların merak konusu oldu.

Natamisin Nedir?

Natamasin belirli türdeki mantar ve mayaların büyümesini engelleyerek gıdaların raf ömrünü uzatan maddedir. Streptomyces natalensis adlı bakteriden elde edilir ve özellikle küf ve maya gibi mantarların büyümesini engellemede etkilidir. Natamasin gıda etiketlerinde genellikle E235 kodu ile tespit edilir.

Natamisin Hangi Gıdalarda Kullanıyor?

  • Süt ürünleri: Peynir, yoğurt, krema gibi
  • Et ürünleri: Salam, sosis gibi
  • İşlenmiş gıdalar: Ekmek, turşu, reçel gibi

Natamisin Neden Kullanılıyor?

Gıda Koruyucu: Özellikle süt ürünleri, et ve bazı işlenmiş gıdalarda küf ve maya oluşumunu önleyerek ürünlerin raf ömrünü uzatır. Gıda Kalitesini Korur: Küf ve maya, gıdaların renk, koku ve tat özelliklerini bozarak kalitesini düşürür. Natamisin, bu olumsuz etkileri önler. Güvenli Bir Koruyucu: Doğal bir kaynak olan Streptomyces bakterisinden elde edilir ve genellikle güvenli kabul edilir.

Çok Satan Peynirde Natamisin Tespit Edildi

Ekim ayının en çok tartışılan meselelerinden biri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar’ listesi olmaya devam ediliyor. Yapılan incelemelerde, Türkiye’de son yıllarda sayıları artan üç harfli market zincirlerinden birinin taşeron olarak ürettirdiği ve tüm şubelerinde satışa sunduğu ‘Ahir’ peynir markasında da hileli madde tespit edildi. Süt ve süt ürünlerinde tespit edilen netamisin maddesinin, küf ya da maya gelişimini engelleyerek ürünün raf ömrünü uzatmaya yardımcı olduğu öğrenildi. Bakanlık tarafından yasaklı maddeler arasında bulunan bu gıda koruyucusu, fazla miktarda tüketilmesi halinde kusma, ishal ve alerji gibi sağlık sorunlarına yol açmakta.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Natamisin Sürprizi: En Sevdiğiniz Peynirde Bulunan Hileli Madde!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!