23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edildi. Atatürk, TBMM’yi kurarak “GELECEĞİ YAZAN ADAM” oldu ve bu tabiri Birleşik Krallık’ın Donanma Bakanı ve Başbakanı Winston Churchill’in kullanmasının ardından aldı. Churchill, Atatürk’ü “Bu garip öyküde, 19. Tümenin başında, Geleceği Yazan Adam, Mustafa Kemal Bey bulunuyordu…” şeklinde tanımladı.
Miralay Mustafa Kemal, 1915’te Çanakkale’de düşmanın hüsrana uğramasını sağladı. 23 Nisan 1920’de kurduğu Büyük Millet Meclisi ile millî egemenliği tescilleyen Atatürk, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’i ilan ederek Türkiye’yi gelecek için şekillendirdi. Atatürk, o günlerde şu sözleri dile getirdi: “Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.”
Mustafa Kemal’in liderliğinde başlayan Kurtuluş Savaşı ile TBMM, Cumhuriyet’e giden yolda önemli adımlar attı. Amasya Tamimi, Erzurum ve Sivas kongreleri ile ulusun egemenliğini ulusun sağlayacağı ilkesi benimsendi. Atatürk, 22 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisinin açılışını duyurduğu genelgede, bütün sivil ve askeri makamların ve ulusun emir alacağı en yüksek katın Meclis olduğunu belirtti.
23 Nisan 1920’de Hacıbayram Camisi’nde cuma namazı kılındıktan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi, İttihat ve Terakki Kulübü olarak yapılan binada açıldı. Atatürk’ün vurguladığı gibi, devletin ebedî yaşaması için, memleketin kuvvetlenmesi için ve milletin refahı için millî egemenliği koruyacaklarına dair kararlılık gösterildi. Atatürk’ün mirası olan millî egemenlik ve cumhuriyet, Türkiye için en kıymetli değerler arasında yer almaya devam ediyor.