G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,06
CNY4,81
GBP45,38
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,85
GR. ALTIN2.834,24
BTC2.143.973,21

Musiki Muallim Mektebi’nde Kurulan Müzik Müzesi Sanatseverleri Bekliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Müzik araştırmacısı ve yazar Oğuz Elbaş, Türkiye’nin ilk konservatuvarı olan Musiki Muallim Mektebi binasında “Müzik Müzesi”ni kurdu. Müzede 300’den fazla enstrüman sergileniyor. Müze, Mamak Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları yapılarak tekrar hayata geçirildi. Müzik Müzesi, tarihi bir binada kurulmuş olup, sanatseverleri müzik tarihine dair heyecan verici bir yolculuğa davet ediyor.

Müze çalışmaları hakkında bilgi veren Oğuz Elbaş, yıllar boyunca müzik araştırmalarına odaklandığını ve bu süreçte 40 bin kilometre yol kat ederek 2 bin fotoğraflık bir arşiv oluşturduğunu ifade etti. Müzenin oluşturulması ve enstrümanların sınıflandırılmasının bu arşiv ve belgelere dayandığını belirten Elbaş, “Belgeniz yoksa sözünüz yoktur” dedi.

Elbaş, dünyanın dört bir yanından çeşitli enstrümanları bir araya getirerek müzik tarihine dair bir yolculuğa çıkmak istediklerini belirtti. Anadolu’nun 12 bin yıllık müzikal geçmişine dikkat çeken Elbaş, Türkiye’nin bu zenginliğine sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

Müzenin teşhir alanında arkeolojik çalgıların yer aldığını belirten Elbaş, müzenin ilk bölümünde dünyanın en eski zillerinin bulunduğunu ve Türkiye’nin 5 bin yıldır zil ürettiğini belirtti. Müzede, özel koleksiyondan gelen enstrümanları sergilemek adına restore edilmiş ve müzeye uygun hale getirilmiştir.

Mamak Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Düğmeci, Musiki Muallim Mektebinin Türkiye’nin konservatuvarı ve ilk müzik öğretmen okulu olduğunu belirtti. Binanın restore edilerek tekrar sanata hizmet ettiğini ve 300’den fazla gence tiyatro kursu verildiğini ifade etti.

Enstrüman Müzesi’ni, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü’ne kayıt ettirmek için başvuruda bulunduklarını ve resmi açılışın yapılmadığını ancak ziyarete açık olduğunu belirtti. Müzede Anadolu ve yabancı menşeli pek çok enstrüman sergilenmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Musiki Muallim Mektebi’nde Kurulan Müzik Müzesi Sanatseverleri Bekliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!