G-QXXHXL9JW0
USD34,26
EURO36,98
CNY4,80
GBP44,47
EURO/USD1,08
BIST8.842,68
Petrol75,57
GR. ALTIN3.031,41
BTC2.295.078,57

Mevsim Geçişlerinde Beyin Kanaması Riski Artıyor: Uzmanlar Uyarıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doçent Doktor Hakan Çakın, mevsim geçişlerinde beyin kanaması riskinin arttığını ortaya koyan önemli bir çalışmaya imza attı.

ERKEKLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Özellikle erkeklerde daha sık görülen beyin kanamalarına dikkat çeken Doç. Dr. Çakın, bu artışın mevsimsel geçiş dönemlerinde belirgin olduğuna işaret etti. “Anevrizmatik kanamalar, beyindeki atardamarlarda oluşan baloncukların patlaması sonucu meydana geliyor. Yapılan araştırmalar, özellikle sonbahar ve ilkbahar başlangıçlarında bu tür kanamaların yüzde 10 oranında arttığını gösteriyor,” diyen Çakın, sigaranın bu baloncukların oluşumunda etkisinin çok büyük olduğuna dikkat çekti.

Genetik faktörlerin de beyin kanaması riskini artırdığını ifade eden Doç. Dr. Çakın, hipertansiyon, sigara kullanımı ve yaşlanmanın bu süreçte önemli etkenler olduğuna dikkat çekti. Çocuklarda daha nadir görülen bu durumun, özellikle Japonya ve Finlandiya gibi ülkelerde genetik olarak çocuk yaşlarda daha sık rastlandığını, ancak Türkiye’de bu durumun daha ileri yaşlarda ortaya çıktığını belirtti. “Özellikle 30 ile 50 yaş arasındaki bireylerde, hipertansiyon ve sigaranın etkisi çok büyük. Genç yaşlarda görülen vakalar ise genetik hastalıklar, at nalı böbrek ve diyalize giren hastalarla bağlantılı olabiliyor” diye ekledi.

EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ SİGARA

Sigaranın beyin kanaması riskini artıran en önemli faktörlerden biri olduğunun altını çizen Çakın, hastaların bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. “Baş ağrısı, beyin kanamasının en önemli belirtilerinden biridir. Özellikle at nalı böbrek rahatsızlığı gibi hastalıkları olanlar, sık sık kontrollerini yaptırmalı. Diyalize giren hastaların ve ailesinde anevrizma öyküsü bulunan bireylerin, beyin anevrizmaları açısından daha dikkatli olmaları gerekiyor. Erken teşhis sayesinde kanama gerçekleşmeden yapılan müdahaleler, hastalıkların çok daha kolay tedavi edilmesine olanak sağlıyor,” diyen Çakın, sigaradan uzak durmanın hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Çakın, “Sigara, daha önce anevrizma ameliyatı olmuş ya da olmamış kişilerde tek başına beyin kanamasına sebep olabilecek en önemli risk faktörlerinden biridir,” diyerek sözlerini tamamladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Mevsim Geçişlerinde Beyin Kanaması Riski Artıyor: Uzmanlar Uyarıyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!