Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 87 yıl önce kuruldu ve Türkiye’nin iklim koşulları hakkında insanları bilgilendirerek, kuvvetli meteorolojik olaylara karşı uyararak can ve mal kayıplarını önlemektedir. 10 Şubat 1937’de kabul edilen Kuruluş Kanunu’nun ardından 19 Şubat 1937’de Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından imzalanmıştır. Şu anda 3 bin personeli ile Türkiye genelinde hizmet vermekte ve Ankara dışındaki meteoroloji uzmanlarıyla ülke genelindeki sıcaklık ve hava tahminlerini yerinden teyit ederek vatandaşlara ulaştırmaktadır.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde toplamda 2057 gözlem sistemi bulunmaktadır ve ayrıca Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Teşkilatı’ndan (EUMETSAT) uydu görüntüleri elde edilip değerlendirilmektedir. Yağan’a göre, hava tahmin sürecinde yer ve yüksek atmosfer gözlemlerine meteorolojik uydu ve radar gözlemleri dahil edilir. Daha sonra ikincil planda gemilerde ve uçaklarda yapılan meteorolojik gözlemler de eklenir ve dünyadaki havacılık sektöründe kullanılan birçok uçağın uçuş esnasında meteorolojik veriler elde ettiği bilinmektedir.
Hazırlanan hava tahminlerinin kamuoyu ile paylaşıldığı ve kuvvetli bir meteorolojik hadise olduğunda meteorolojik uyarıların hazırlandığı ve paylaşıldığı vurgulanmıştır. Ayrıca, Meteoroloji Genel Müdürlüğü yerleşkesi içerisinde her gün yüksek atmosfer gözlemi için balonla radyosonde rasatları yapıldığı da belirtilmiştir. Meteoroloji 9. Bölge Müdürlüğü (Ankara) Teknik Şube Müdürü Ümit Gülbağ, cihazların basınç, rüzgar, sıcaklık ve nem gibi değerleri ölçüp yerdeki sistemlere ilettiklerini söylemiştir. Balonun lateksten oluştuğu ve cihazın ise tamamen yerli ve milli olduğu da vurgulanmıştır.