Geçtiğimiz hafta, dolar kurunun 40, euro kurunun ise 44 liraya çıkarak rekor seviyelere ulaşmasının ardından Merkez Bankası Para Politika Kurulu (Kurul) olağanüstü bir toplantı gerçekleştirmişti. Bu toplantıda, piyasalarda meydana gelen gelişmeler ve alınması gereken önlemler kapsamlı bir şekilde ele alındı.
Kritik toplantının özet tutanakları yayımlandı ve Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada şu hususlara dikkat çekildi:
Yakın Dönem Gelişmeleri
1. Son zamanlarda finansal piyasalarda gözlemlenen yüksek oynaklık nedeniyle Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 6 Mart’taki Para Politikası Kurulu toplantısındaki düzeyine göre 38 baz puan artarak 20 Mart itibarıyla 296 baz puan seviyesine ulaştı. Aynı dönem içinde Türk lirasının 1 ay vadeli kur oynaklığı yüzde 10,3’lük artışla yüzde 19’a, 12 ay vadeli kur oynaklığı ise 4 puan artarak yüzde 21,5 seviyesine yükseldi.
Piyasalara Yönelik Önlemler ve Para Politikası
2. Kurul, finansal piyasalardaki gelişmeleri gözden geçirmek amacıyla toplantı düzenlemiştir. Bu gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki potansiyel riskleri değerlendirilerek sıkı Para politikası duruşunu destekleyen tedbirler alınmıştır.
3. Bu bağlamda, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranının yüzde 44’ten yüzde 46’ya çıkarılmasına karar verilmiştir. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale oranı yüzde 42,5’te, Merkez Bankası gecelik borçlanma faizi ise yüzde 41 düzeyinde sabit kalmıştır.
4. Ayrıca, piyasalardaki oynaklığı azaltmak amacıyla Türk Lirası ve döviz likiditesiyle ilgili tedbirler hayata geçirilmiştir. Döviz piyasasında istikrarı sağlamak, döviz kurlarındaki oynaklıkları engellemek ve döviz likiditesini dengelemek amacıyla Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlanmıştır. Parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek ve sıkı parasal duruşu desteklemek için 1 hafta vadeli repo ihalelerine geçici olarak ara verilmesine ve vadesi 91 güne kadar olan likidite senetlerinin ihraç edilmesine karar verilmiştir.
Ek Önlemler Alınabilir
5. Finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi için gerekli görüldüğü takdirde ek önlemlerin alınacağı belirtilmiştir.
6. Finansal varlık fiyatlarındaki oynaklığın azaltılmasına yönelik proaktif önlemlerin, enflasyon görünümü üzerindeki yukarı yönlü riskleri sınırlamak amacıyla alındığı ifade edilmektedir.
7. Merkez Bankası, fiyat istikrarı ana hedefi doğrultusunda sahip olduğu tüm araçları piyasalardaki kurallar çerçevesinde kararlılıkla ve etkili bir şekilde kullanmaya devam edecektir.
8. Kalıcı bir enflasyon düşüşü ve fiyat istikrarı sağlanana dek sıkı para politikası uygulaması sürdürülecektir. Kurul, politika faiziyle ilgili alacağı kararları enflasyon görünümünü esas alarak, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yöntemle belirleyecektir. Enflasyonda belirgin bir bozulma yaşanması durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı bildirilmiştir.
9. Kurul, kararlarını önceden tahmin edilebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.