USD32,94
EURO35,76
CNY0,000000
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
Petrol80,58
GR. ALTIN2.528,50
BTC2.242.064,97

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Enflasyon Beklentileri Tahminlerimizin Üzerinde!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyondaki düzelmenin istenilen seviyede olmadığını belirtti. Parasal sıkılaşmanın da desteğiyle 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentilerinde Eylül 2023 itibarıyla başlayan iyileşmenin devam ettiğini vurguladı. Yıl sonu enflasyon beklentilerinin hala tahminlerin üzerinde olduğunu gören Karahan, Türk lirası varlıklara talepte güçlenme olduğunu ifade etti. TCMB’nin 92. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, Bankanın İdare Merkezi’nde gerçekleşti. Karahan, 2023’ün Cumhuriyet’in 100. yılının kutlandığı bir yıl olduğunu belirterek, Merkez Bankasının fiyat istikrarını sağlayarak toplumsal refaha katkı yapmayı amaçladığını söyledi.

Karahan, geçen yıl haziran ayından beri uyguladıkları parasal sıkılaştırmanın talep koşullarına da yansıdığını ifade etti. Enflasyon beklentilerinin hala tahminlerin üzerinde olduğunu belirten Karahan, dış finansman koşullarında iyileşme ve Türk lirası varlıklara talepte güçlenme olduğunu açıkladı. Piyasanın Türk lirasında istikrarlı seyre girmesinin etkin para politikasının bir sonucu olduğunu belirtti. Parasal sıkılaşmanın desteğiyle 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentilerinde iyileşme görüldüğünü belirten Karahan, yıl sonu enflasyon beklentilerinin tahminlerin üzerinde olduğunu belirtti.

Karahan, bankacılık sisteminin dezenflasyon sürecinin başarılı olması için önemli olduğunu vurguladı. Sadeleşme adımlarının finansal istikrar ve parasal aktarımı güçlendirdiğini belirtti. Uygulanan parasal ve miktarsal sıkılaştırıcı adımların toplam kredi büyümesini yavaşlattığını ve iç talepte dengelenme sağlayarak dezenflasyon sürecine girileceğini ifade etti. Banka, mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasını desteklemek için adımlar atmaya devam edeceğini belirtti.

Karahan, Türk lirasının varlıklara talebinde güçlenme olduğunu ve bu durumun finansal sisteme istikrar getirdiğini vurguladı. Uygulanan parasal sıkılaştırmanın etkisiyle enflasyon beklentilerinde iyileşme görüldüğünü belirterek, Türk lirası mevduatın payının arttığını, kur korumalı ve döviz cinsi mevduatın payının gerilediğini ifade etti. Karahan, Merkez Bankası’nın kararlı adımlarla dezenflasyon sürecini sağlıklı bir şekilde yürüteceğini ve iç talepteki dirençli seyrin zayıflamasıyla bu sürece girileceğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Merkez Bankası Başkanı Karahan: Enflasyon Beklentileri Tahminlerimizin Üzerinde!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!