Marmarabirlik, 2024/2025 iş yılına ait ürün alım kampanyası çerçevesinde, alınan ürün bedellerinin kalan yarısının ödemesini 21 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirecek. Bu ödeme tutarı, 800 milyon TL olarak belirlenmiştir.
Ürün bedellerinin yüzde 50’sini, 15 günlük periyotlarla ortaklarına peşin ödeyen Marmarabirlik, geri kalan yüzde 50’lik kısmın yarısını 21 Şubat’ta gerçekleştireceği ödeme ile birlikte toplamda ürün bedellerinin yüzde 75’ini ödemiş olacak. Ödeme sonrasında, kalan yüzde 25’lik bölüm ve fark ödemelerinin ise en geç Nisan ayı sonunda yapılması planlanmaktadır.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, önceki yıl gerçekleştirilen ürün alımının toplamda 2 milyar 824 milyon lira olduğunu ifade etti. Bu kampanya dönemi itibarıyla Marmarabirlik‘in ürün alımında 3 milyar 363 milyon TL’ye ulaştığını vurgulayan Asa, “Göreve geldiğimiz 2010 yılından bu yana üreticimizin refah seviyesini artırma çabası içindeyiz ve bu süreçte de üretici ortaklarımıza destek vermeye devam edeceğiz” dedi.
“Mevcudu korumak büyüme sayılır”
Döviz kurlarındaki stabilizasyona rağmen, Türk Lirası üzerinden maliyetlerin arttığını belirten Başkan Asa, “Bu ekonomik koşullarda mevcutları koruyabiliyorsanız, büyümüş sayılırsınız. Ancak maliyetlerin değişkenliği ambalaj, üretim, pazarlama, enerji ve finans maliyetleri gibi unsurların satışları olumsuz etkilemesini sağlıyor. Satılan ürün miktarının karşılığında aynı miktarda ürünü bir sonraki yıl yerine koymamız mümkün olmuyor. Üç yıldır üretim sürdürülebilirliğini sağlamak ve üreticimizin ayakta kalmasını desteklemek amacıyla yoğun bir çaba içerisindeyiz” diye ekledi.
“2025’te hedef 7 milyar ciro”
Ülke ve dünya genelinde yaşanan yüksek enflasyonun üretim sektöründe büyük zorluklar yarattığı bir dönemde, ayakta kalmanın dahi bir başarı olduğunu kaydeden Asa, “2022/2023 iş yılı itibarıyla Marmarabirlik‘in aktif büyüklüğü, yüzde 215 artışla 7 milyar 486 milyon TL’ye, öz kaynaklarımız ise yüzde 197 artışla 4 milyar 632 milyon TL’ye çıkmıştır. Ciro, ise yüzde 66 büyüyerek 2 milyar 945 milyon TL’den 4 milyar 899 milyon TL’ye yükselmiştir. Bu yıl hedefimiz 7 milyar TL ciroya ulaşmaktır” açıklamasında bulundu.
“Kooperatiflerin mali yapısı korunmalı”
Son iki yılda ürün alım maliyetleri üzerindeki finansal yüklerin arttığını dile getiren Hidamet Asa, Marmarabirlik ile Kooperatifler arasındaki ticari ilişkinin Türk Ticaret Kanunu’nun 89. maddesi çerçevesinde yürütüldüğünü belirtti. Asa, “Ürün alımında verilen her TL’ye, politika faizi dikkate alınarak bir faiz uygulanmaktadır. Aksi takdirde, V.U.K. çerçevesinde transfer fiyatlandırmasına girilir ve bu da vergi ziyaı cezasına yol açar. Kooperatiflerin zarar görmemesi için ödemelerin mutlaka dönemlere yayılması gerekmektedir. Geçmişte bu durum pek anlaşılamıyordu, çünkü faiz oranları düşüktü. Önceki yıl yüzde 50-55 seviyelerinde olan faiz oranları bugün yüzde 45’tir. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak bu yıl hem üreticimizi hem de kurumumuzu korumaya özen gösterdik” ifadelerini kullandı. – BURSA