USD38,57
%0.32
EURO43,70
%0.34
EURO/USD1,13
%0.26
BIST9.167,58
%0.98
Petrol61,41
%-1.16
GR. ALTIN4.008,69
%0.12
BTC3.756.700,26
%1.03
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Malatya’da Kayısı Üretiminde Tarihi Kriz!

Malatya’da Kayısı Üretiminde Tarihi Kriz!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 4. Tarım ve Orman Şurası’nda kayısı üreticilerinin karşılaştığı sorunları 40 farklı başlık altında ele aldıklarını duyurdu. Özcan, 12 Nisan’da meydana gelen zirai donun, Malatya’nın kayısı üretiminde son 150 yılın en büyük felaketini oluşturduğunu ifade etti.

Malatya Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Özcan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın liderliğinde gerçekleştirilen 4. Tarım ve Orman Şurası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye genelinde 1.597 katılımcının yer aldığı bu çalışmalar kapsamında 16 ayrı komisyonun oluşturulduğunu aktardı.

Şura çerçevesinde tarımsal pazarlama ve finansman komisyonlarında yer aldıklarını belirten Özcan, Malatya’nın en önemli tarımsal ürünü olan kayısının pazarlama ve finansman sorunlarını kapsamlı bir şekilde gündeme taşıdıklarını dile getirdi.

12 Nisan’daki zirai donun yalnızca Malatya’yı değil, 30’dan fazla ili etkileyen bölgesel bir kriz olduğunu vurgulayan Özcan, “Ürünümüzün tamamını kaybettik. Bu, son 150 yılın en büyük kaybıdır. Zirai donun piyasa üzerindeki etkisi oldukça sert oldu. Zira bir yıllık üretimin tamamı zarar gördü.” şeklinde konuştu.

Tarım İl Müdürlüklerinin sahadaki hasar tespit çalışmaları henüz tamamlanmadığını aktaran Özcan, raporların önümüzdeki günlerde kamuoyuna sunulmasını beklediklerini belirtti. Ayrıca, 14 Mayıs Çiftçiler Bayramı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili bir açıklama yapmasının olası olduğunu ifade etti.

Malatya’nın yıllık ortalama 90 bin ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdiğini hatırlatan Özcan, mevcut stokların bu talebi karşılamaya yetersiz kalacağını belirtti. Fiyatlardaki artışa da dikkat çeken Özcan, “Bu bir tarım ürünü, bu nedenle fiyatlar üzerinde hassasiyet gösterilmesi gerekiyor. Üreticilerin bu dönemde dikkatli davranması ve krizin iyi yönetilmesi önemli.” diye ekledi.

Krizin doğru bir şekilde yönetilmesi halinde yeni fırsatların doğabileceğini dile getiren Başkan Özcan, 2026 yılında iklim şartlarının elverişli olması durumunda Malatya’nın uluslararası pazarlardaki kaybını telafi etme ihtimalinin bulunduğunu da sözlerine ilave etti. – MALATYA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Malatya’da Kayısı Üretiminde Tarihi Kriz!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!