Magnezyum eksikliği, vücutta düşük bir magnezyum seviyesinin bulunduğu bir elektrolit bozukluğudur. Çok sayıda semptomla sonuçlanabilir. Hipomagnezemi olarak da bilinen magnezyum eksikliği sıklıkla gözden kaçan bir sağlık sorunudur.
Magnezyum vücutta en bol bulunan esansiyel minerallerden biridir. Öncelikle vücut kemiklerinde depolanır. Kan dolaşımınızda çok az miktarda magnezyum dolaşır. Magnezyum vücudunuzdaki 300’den fazla metabolik reaksiyonda rol oynar.
Magnezyum eksikliğiyle ilişkili sağlık sorunları arasında, çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, kronik ishal, alkolizm, tip 2 diyabet bulunur. Bu nedenle, insanların sağlıklı kalmak için her gün diyetlerinde yeterli magnezyum alması hayati önem taşımaktadır.
Magnezyum eksikliği tıpta hipomagnezemi olarak adlandırılır. Magnezyum eksikliği belirtileri arasında hafif durumlarda iştahsızlık, bulantı, kusma, yorgunluk, halsizlik yer alırken şiddetli durumlarda kas krampları, kardiyak aritmiler, fibromiyalji, uyuşma, dikkatte azalma, zihinsel bulanıklık gibi belirtiler görülebilir.
Magnezyum vücut tarafından kolaylıkla absorbe edilen bir mineral olup, sağlıklı ve doğal bir beslenme ile günlük magnezyum ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir. İnsan vücudunun günde ortalama 280-350 mg magnezyuma ihtiyacı vardır. Magnezyum bakımından zengin besinler arasında badem, ceviz, fındık, kabak çekirdeği, tam tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, muz, çilek, karpuz, kavun, hurma, incir, patates, çikolata ve kakao bulunmaktadır. Ayrıca birçok ot, baharat ve yosunlar da magnezyum içerir.