L’Oréal, dünya genelinde cilt sağlığına erişimi artırmak amacıyla 20 milyon euroluk ‘Act for Dermatology (Dermatoloji Hareketi) Programı’nı hayata geçiriyor.
L’Oréal Grup, Dermatolojik Güzellik Bölümü öncülüğünde başlattığı ‘L’Oréal Act for Dermatology (Dermatoloji Hareketi) Programı’nı duyurdu. Bu program, beş yıl boyunca geçerli olacak ve toplamda 20 milyon Euro bütçe ayrılarak, dünya genelindeki 2,1 milyar cilt hastalığı yaşayan insana destek olmayı, cilt sağlığına erişimi demokratikleştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, L’Oréal Grup ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) arasında gerçekleştirilen tarihi iş birliği, yaygın cilt hastalıklarının yanı sıra ihmal edilen tropikal hastalıkların neden olduğu cilt sorunlarıyla mücadele çabalarını destekleyecek ve cilt hastalıklarının küresel etkisi hakkında farkındalık yaratacak.
“Herkes için, her yerde cilt sağlığına erişim” mottosuyla hareket eden L’Oréal Dermatolojik Güzellik Bölümü Başkanı Myriam Cohen-Welgryn, programla ilgili olarak; “Cilt hastalıklarının fiziksel, zihinsel ve duygusal yükünü taşıyan milyarlarca insanın cilt sağlığı hizmetlerine ulaşmadaki zorlukları ele alıyoruz. Dermo-kozmetik alanında lider olarak harekete geçme sorumluluğumuz var. Dermatologlar, sağlık çalışanları, bilimsel kuruluşlar ve DSÖ gibi küresel organizasyonlarla birlikte çalışarak, herkes için, her yerde cilt sağlığına erişmeyi misyon edinmiş bulunuyoruz. Bu hedefe kapsayıcı bir şekilde ulaşmayı amaçlıyoruz” dedi.
Dermatoloji Çölleri: Küresel bir sorun
L’Oréal Dermatolojik Güzellik Bölümü (LDB) ve Uluslararası Dermatoloji Dernekleri Birliği (ILDS) iş birliğiyle başlatılan Küresel Cilt Sağlığı Erişimi Gözlemevi çalışmasının ilk sonucu, 194 ülkeden dikkat çekici veriler sundu. Araştırma, ülkelerin üçte birinden fazlasında 100 bin kişiye bir veya daha az dermatolog düştüğünü ortaya koyuyor. Bu durum, 3,5 milyar insanın cilt sağlığı hizmetlerine erişiminin ciddi şekilde kısıtlı olduğu, yani “dermatoloji çöllerinde” yaşadığı anlamına geliyor. Ekim 2024’te başlatılan araştırma, dermatologların küresel dağılımını, hastaların karşılaştığı engelleri ve bu “dermatoloji çöllerindeki” alternatif cilt sağlığı hizmetlerine erişimi inceliyor. Sonuçların 2025 yılında yayımlanması bekleniyor.
Cilt sağlığına erişimde acil eylem çağrısı
Massachusetts General Hospital, Harvard Tıp Fakültesi Küresel Sağlık Dermatolojisi Direktörü, ILDS Uluslararası Dermatoloji Vakfı (IFD) Başkan Yardımcısı ve Cilt Gözlemevi Baş Araştırmacısı Esther Freeman, durumu şu şekilde değerlendirdi: “Cilt hastalıkları olan bireyler için sağlık hizmetlerine erişim kriziyle karşı karşıyayız. Dermatolog ve eğitimli sağlık çalışanı eksikliği, ‘dermatoloji çölleri’ oluşturarak milyonlarca insanın cilt hastalıklarının teşhis ve tedavisinden mahrum kalmasına neden oluyor, bu da ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Sağlık çalışanlarını desteklemeli ve hükümetlerle iş birliği yaparak, cilt sağlığını küresel gündeme taşımalıyız.”
Cilt sağlığına erişimdeki engellerin üstesinden gelmek
20 milyon euro bütçeli, beş yıllık L’Oréal Act for Dermatology programı, cilt sağlığı erişimindeki açıkları kapatmak için dört ana stratejiye odaklanıyor:
Bilgiye Öncülük Etme: Renkli ciltlerle ilgili bilgi eksiklikleri, iklim değişikliğinin etkileri ve cilt hastalıklarına bağlı damgalanma gibi konularda daha ileri araştırmalara yatırım yapılıyor.
Farkındalığı Artırma: Cilt sağlığını kamuoyunun gündemine getirerek, halkı ve özel sektörü harekete geçirmek, aynı zamanda STK’larla iş birliği içinde politika değişikliklerini teşvik etmek amaçlanıyor.
Eğitimi Güçlendirme: Dünya genelinde sağlık çalışanlarının cilt hastalıklarını teşhis etmesi ve tedavi etmesi için eğitim programları destekleniyor. Ayrıca, düşük ve orta gelirli ülkelerde bilimsel yayınlara erişimi artırmak amacıyla 2 milyon euroluk bir yatırım yapılacak.
Çözümleri Ölçeklendirme: ‘Eylem Tankı’na yatırım yaparak, bölgelere uygun en iyi çözümleri yaygınlaştırma hedefleniyor. Bu bağlamda, L’Oréal ve ILDS’in 2011 yılında başlattığı Uluslararası Dermatolojide Sosyal Sorumluluk Ödülleri’nden elde edilen yüksek etkili projelerin hayata geçirilmesi planlanıyor.
DSÖ x L’Oréal dermatolojik güzellik (LDB)
Açıklamaya göre, LDB ve DSÖ arasındaki bu iş birliği; akne, atopik dermatit, sedef hastalığı ve vitiligo gibi yaygın cilt hastalıklarının yanı sıra ciltle ilgili ihmal edilen tropikal hastalıkların (cilt NTD’leri) küresel gözetimini sağlayacak. Bu iş birliği, DSÖ’nün bu kritik sağlık sorunlarıyla daha etkin bir şekilde mücadele etme kapasitesini artıracak. Cilt sağlığının küresel sağlık gündeminde daha fazla ön plana çıktığı bu dönemde, bu iş birliği büyük önem taşıyor. Mayıs 2025’te gerçekleştirilecek 78’inci Dünya Sağlık Asamblesi’nde, cilt hastalıklarının küresel halk sağlığı önceliği olarak ele alınması öngörülüyor. – İSTANBUL