Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nde konuşma yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, lojistik sektörünün Türkiye ekonomisindeki önemini vurgulayarak, “40 milyar dolarlık bir ihracat geliri sağlayan lojistik sektörü, geçen yıl Türkiye milli gelirine 100 milyar dolarlık katkıda bulundu. Gayri safi milli hasılamızın 1 trilyon 330 milyon dolar olduğu dikkate alındığında, Türkiye’nin milli gelirinin 13’te 1’i lojistik sektöründen elde edilmiştir. Bizim gözbebeğimiz olan sektörlerden biridir,” açıklamasında bulundu.
Bakan Bolat, Uluslararası Nakliyeciler Derneği’ni (UND) ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras ve diğer yönetim üyeleriyle bir araya geldi. Bulunduğu ortamda, “Ticaret Bakanlığı olarak sizlerle sıkı bir iş birliği içindeyiz. Ülkemiz ürettiği sanayi ve hizmet ürünlerini yurt dışında tanıtmak ve ihracatını gerçekleştirmekle yükümlüyüz. Bu faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için lojistik ve taşımacılık araçlarına ihtiyacımız var. Bu noktada, taşımacılık sektörünün önemi büyüktür,” diye belirtti.
Bakan Bolat, COVID-19 salgını döneminde Türk lojistik sektörünün gösterdiği performansı vurguladı. 2020 yılının Ocak ayında başlayan salgın ile birlikte, sosyal kısıtlamaların uygulandığı dönemde sağlık ve lojistik hizmetleri insan yaşamında hayati bir rol oynamıştı. Türkiye’de lojistik hizmetleri kısıtlamalardan muaf tutulurken, dünya genelinde birçok sektörde tedarik zincirlerinin aksadığına dikkat çekti. Hükümetin aldığı önlemler sayesinde Türk lojistik sektörü, hem yerel ihtiyaçları karşılamakta hem de ihracat pazarlarında önemli başarılar elde etmiştir.
“Hizmetler sektörü, ülkemizin gurur kaynaklarından biridir ve lojistik sektörü de burada kritik bir yere sahiptir,” diyen Bolat, geçen yılki 115 milyar dolarlık hizmetler ihracatında 61 milyar dolar ile turizm sektörünün birinci sırada yer aldığını, lojistik sektörünün ise 40 milyar dolar ile ikinci sırada olduğunu açıkladı. “Lojistik sektörü, toplam milli gelire 100 milyar dolarlık katkı yaparak, istihdamda da yüz binlerce kişiye iş imkanı sağlıyor,” ifadelerini kullandı.
Bakan Bolat, gümrük kapılarının modernizasyonu ile ilgili de bilgi verdi. “Bütün taşımaların gümrüklerden geçmesi gerektiği için, 163 gümrük kapımız, hem ihracatçılara hem de taşımacılara hizmet vermektedir. Kara kapılarımızdan 18 tanesi modern hale getirilmiştir. Özellikle Gürbulak Gümrük Kapısı çok yakında tam kapasite ile hizmet vermeye başlayacak,” dedi. Akçakale’nin yatırım programına alındığını ve Ceylanpınar’ın da hizmete açıldığını belirtti. Bolat, ulaştırma kotalarının artırılması konusunda da güçlü bir mücadele verdiklerini, Avrupa Birliği ile yapılan ticaret diyalog toplantılarında taşımacılık kotalarının gündeme geldiğini vurguladı.