Ülke genelinde Şubat ayında meydana gelen don olayları ve süregelen kuraklık, hububat üretimini olumsuz yönde etkilemiştir. Aynı zamanda, bazı bölgelerde fare ve köstebek gibi zararlılarda artış dikkat çekmektedir.
Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından hazırlanan ve teknik personelin saha gözlemleri, meteorolojik veriler ile desteklenen “Fenolojik Değerlendirme – Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi (Şubat 2025 Değerlendirmesi)” adlı rapor yayınlandı.
Rapora göre, ülke genelinde 1 Ekim – 28 Şubat tarihleri arasında toplamda 221,4 mm yağış gerçekleşti. Bu rakam, 1991-2020 dönemindeki normal yağış miktarı olan 313,0 mm’ye göre yüzde 29, geçtiğimiz yıl ise 336,4 mm olarak kaydedilen ölçüme göre yüzde 34 azalma göstermektedir.
Yağış miktarlarının Konya, Isparta, Karaman, Hatay, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak, Hakkari ve Van çevrelerinde normalin yüzde 60’ının üzerinde azaldığı ifade edilmektedir.
Kırşehir, Eskişehir ve Konya’da yazlık ekilişlerin sürdüğü belirtilirken, Konya’da genellikle yulaf ve arpa gibi yazlık ürünler ekilirken, az sayıda yazlık buğday çeşitlerinin de ekildiği aktarılmaktadır.
Ay içerisinde meydana gelen kar yağışının, hububatın soğuk hava koşullarından korunmasına katkı sağladığı ve topraktaki nem oranını artırdığı vurgulanmaktadır. Konya’da bu yıl hububat ekilişlerinin genellikle gecikmeli yapıldığı, bu durumun bitkilerde üst vejetatif gelişimi engellediği, ayrıca sıcaklığın eksi 14 dereceye kadar düştüğü arazilerde kar örtüsü bulunmadığı için zararın az seviyede kaldığı ifadeleri yer almaktadır.
Konya’da geç ekilen bazı alanlarda çimlenme ve genel olarak kardeşlenme döneminin devam ettiği, Kırıkkale’de ise kardeşlenmenin henüz başlamadığı ve önümüzdeki aylarda yağışların başlaması ile birlikte bu sürecin başlayabileceği kaydedilmektedir. Kırıkkale’de Ocak ayındaki yağış miktarının mevsim normallerinin altında kalması, kar yağışının olmaması nedeniyle bitki gelişiminin sınırlı olduğu aktarıldı.
Ankara ve Kayseri’de, hububatın erken ekilen bölgelerinde 2-3 kardeş çıkarmış durumda olduğu belirtilirken, Aksaray ve Niğde genelinde yağışların yetersiz kaldığı, bu nedenle bitkilerin su ihtiyacının az olduğundan tarımsal kuraklık yaşanmadığı ifade edilmektedir. Mart ve Nisan ayındaki yağışların hububat açısından kritik öneme sahip olduğu dikkat çekilmektedir.
Sivas’ta köstebek zararları gözlemlenmiştir. Konya ve Eskişehir’de ise don nedeniyle bitkilerin yeşil kısımlarında sararmalar meydana geldiği belirtilmiştir. Sivas’ta bitki gelişiminin normal seyrinde devam ettiği, Konya’da meteorolojik kuraklığın devam etmekte olduğu ve bu durumun yer altı ve üstü su rezervlerinde azalmaya yol açtığı aktarılmaktadır.
Raporda ayrıca, Ankara, Eskişehir, Kırşehir ve Konya’da fare zararının sürdüğü, Sivas’ta ise köstebek zararının gözlemlendiği belirtilmektedir. Konya’da, önceki aylarda olduğu gibi, bu ayda da farelerle mücadele çalışmalarının devam ettiği vurgulanmaktadır.