G-QXXHXL9JW0
USD34,23
EURO37,22
CNY4,82
GBP44,94
EURO/USD1,09
BIST8.793,61
Petrol73,17
GR. ALTIN2.998,46
BTC2.340.724,77

Kuduz Hastalığıyla Mücadelede Türkiye’nin Öncü Rolü!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kayseri’de düzenlenen 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi’ne katılmak üzere bulunan Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ, kuduz hastalığının insanlık tarihinde bilinen en eski zoonoz hastalık olduğunu belirtti. Yeşilbağ, kuduz hastalığına yakalanan insanların neredeyse tamamının hayatını kaybettiğinin görüldüğünü vurgulayarak tedavi uygulanmasının önemini anlattı.

Yeşilbağ, Türkiye’nin yüksek kuduz riski altındaki ülkelerden biri olduğuna dikkat çekerek, kuduzun taşıyıcısı çok sayıda hayvan türü bulunduğunu açıkladı. Yarasalar, vahşi etçil hayvanlar, kedi ve köpeklerin bu sınıfa girdiğini belirten Yeşilbağ, köpeklerin bu türler içinde en önemli rolü üstlendiğini ifade etti. Köpeklerle ilişkilendirilen vaka sayısının insanların yüzde 99’unu oluşturduğunu belirten Yeşilbağ, ülkede yılda 450 bin civarında kuduz riskli temas vakasının yaşandığını ve bu rakamın her geçen gün arttığını söyledi.

Yeşilbağ’a göre, Türkiye kuduz hastalığına yakalanan insanlara bilimsel olarak en son tedavi yöntemlerini uygulayan ülkelerden biri. Kuduz aşısının yerlileştirilmesinin önemine vurgu yapan Yeşilbağ, Türkiye’de hayvanlar için kuduz aşısının geliştirilmesi ve üretimine yönelik çalışmaların özel sektör ve üniversiteler işbirliğiyle yeniden başlatıldığını ifade etti.

Ayrıca, insanlarda kullanılan kuduz aşısının ithal edildiğini belirten Yeşilbağ, ülkede yerli insan kuduz aşısının geliştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Bu kapsamda, Adıyaman’da kurulu bir özel sektör kuruluşuyla yerli insan kuduz aşısının geliştirilmesi projesinin tamamlanma aşamasında olduğunu belirtti. Yeşilbağ, preklinik aşamalarda olduklarını ve araştırma-geliştirme sürecinde insan kaynakları ve altyapılarının başarılı olduğunu vurgulayarak çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kuduz Hastalığıyla Mücadelede Türkiye’nin Öncü Rolü!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!