ULUSLARARASI Ekonomi Zirvesi’nde konuşan ve “kriz kahini” olarak tanınan Nobel ödüllü ekonomist Prof. Nouriel Roubini, Donald Trump’ın başlattığı tarife savaşlarının yarattığı belirsizlik ve güvensizliğin potansiyel olarak kaosa sürükleyebileceğine dikkat çekti.
Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından düzenlenen Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2025), bu yıl 14. kez Türkiye ve dünyanın önde gelen siyasetçilerini, iş dünyası liderlerini ve akademisyenlerini bir araya getirdi.
Roubini, Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nde anahtar konuşmacı olarak yer aldı. “Trump 2.0 Devrinde Yeni Küresel Düzen ya da Düzensizlik” başlığı altında düzenlenen oturumun sponsorluğunu Figopara üstlendi.
Figopara’nın Kurucu Ortağı ve CEO’su Koray Bahar, “Uluslararası Ekonomi Zirvesi 2025’e yoğun bir ilgi var. Dünya ve Türkiye ekonomisine dair çok değerli görüşler dinliyoruz. Prof. Roubini’nin öngörüleri de bu bağlamda dikkate değer.” ifadelerini kullandı.
Prof. Roubini, dünya genelindeki olağandışı belirsizliklerin ekonomik, politik ve jeopolitik dalgalanmalara yol açtığını belirtti. “Dünya olarak dalgalanmalara, hatta kaosa sürükleniyoruz. Çok kutuplu bir dünyaya doğru ilerliyoruz. Bu durumun sonuçları büyük sorunlar yaratabilir. Örneğin, ABD ve Çin arasında devam eden ekonomik savaş dikkat çekici.” diye ekledi.
Roubini, demokratik sistemlerin dönüşümüne de değinerek, güvensizliklerin ekonomik popülizme yöneltiği tespiti yaptı. “Küreselleşmeden uzaklaşıp korumacılığa doğru bir geçiş var. Dolar rezerv para olarak tartışılır hale geldi. Şimdi, d-dolarizasyon hakkında konuşuluyor.” dedi.
Roubini, yapay zeka patlamasının ve yüksek teknolojiye yapılan yatırımların önemine vurgu yaptı. Ayrıca, “Kovid-19 sonrası dönemde yüksek enflasyon ve tedarik şokları yaşandı. Çeşitli alanlarda savunma harcamalarının artacağını düşünüyorum.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Roubini, ABD’nin Çin ile müzakereleri hakkında “Trump ve Xi Jinping arasında ilk göz kırpan kim olacak?” sorusunu yöneltti. “Bu müzakereler sonucunda dünya genelinde stagflasyon riski ortaya çıkabilir.” diye uyarıda bulundu.
“Tarife azaltımlarında belirsizlik var. İlk senaryom, iyimser bir senaryo olarak tarifelerin düşmesini öngörüyor. Ancak, müzakerelerin tıkandığı bir durumda ise borsa çöküşü yaşanabilir.” dedi.
Roubini, olası sonuçları değerlendirirken, “Neredeyse küresel bir resesyona doğru ilerliyoruz. ABD ve Çin arasındaki çekişmeler devam ederek büyümeyi yavaşlatacak.” ifadesinde bulundu.
Tayvan konusunda ise, “Sıcak çatışma riski söz konusu. Çin’in Tayvan’a müdahale etmesi ve ABD’nin buna yanıt vermesi durumunda konvansiyonel olmayan bir savaş senaryosu ortaya çıkabilir.” diyerek uyardı. Roubini, böyle bir senaryonun küreselleşmenin sonunu getirebileceğini belirtti.