Konya Ovası’nda hububat hasadı sürüyor. Uzmanlar, arpa hasadının ardından buğday hasadının başladığını belirtti. Kurak geçen kış aylarının ardından, beklenen yağışların gelmemesi sıkıntılara yol açtı. Kıraç alanlarda rekoltede ciddi kayıplar yaşanmakta ve hiç biçerdöver girmeyen tarlalar bile mevcut.
Tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda buğday hasadı devam ediyor. Yüzölçümünün %47’si tarım arazisi olan Konya’da, kuraklık ve yetersiz yağışlar nedeniyle rekoltede önemli düşüşler görülmekte. Buğday hasadının şu anda devam ettiğini ve rekoltenin oldukça düşük seviyelerde olduğunu vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Kıraç alanlarda verimler 100 kilolara, dağ altlarında ise 75 kilolara kadar düştü. Hatta bazı tarlalarda biçerdöver girmedi. Uzun yıllar boyunca ortalama 2 milyon 200 bin ton olan buğday üretimimiz, bu yıl 1 milyon 800 bin ile 1 milyon 700 bin ton arasında gerçekleşecek. Arpa rekoltesinde de benzer bir düşüş bekliyoruz; ortalama 1 milyon 100 bin ile 1 milyon 200 bin ton olan rekolte, bu yıl 800 bin tonlara kadar inebilir. İklimin aşırı kurak gitmesi, kış yağışlarının yetersizliği ve yeraltı ile yerüstü su kaynaklarındaki azalma, hububat alanlarında ciddi kayıplara sebep oldu” dedi.
Kırkgöz, “Nisan ve mayıs aylarında yağan yağışlar yeterli ve dengeli değil. Ancak gıda arzının devamı için Konya Ovası yoğun çaba sarf ediyor” ifadelerini kullandı. Aşırı sıcak havaların ve mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıkların sulu alanlarda ekilen pancar, ayçiçeği ve mısır gibi ürünlerde stres yarattığını belirten Kırkgöz, çiftçilerin sulama işlemlerini sürdürdüğünü kaydetti. Ancak, azalan yağışlarla birlikte yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında ciddi çekilmelerin olduğunu vurguladı. Bölgesel olarak değişiklik göstermesine rağmen, kuyularda 15-20 metreye kadar su seviyelerinin çekildiği gözlemleniyor.
Çiftçilerin tarlalarını daha kaliteli ve yüksek verimle yetiştirmek için canla başla çalıştığını söyleyen Kırkgöz, “Gıda ihtiyacını ve arzını sağlamak için Konya Ovası yoğun bir mesai harcıyor” diye konuştu.
Ürün kalitesinin, yetiştirme döneminin devamlılığıyla doğrudan bağlantılı olduğunu ve borsa satışlarını etkilediğini belirten Kırkgöz, “Borsadaki fiyatların en önemli unsurları kalitedir. Özellikle yağmur ve kar yağışlarının yetersizliği sebebiyle bitkilerin başak taslakları yeterince olgunlaşamadı. Ayrıca, buğdayın çiçeklenme dönemi esnasında yaşanan sıcak rüzgarlar, çiçeklerin kurumasına ve döllemede sorunlara yol açtı. Buğday başağının ortasındaki daneler oluşurken, üst ve alt kısımlarında zayıf oluştu. Bu durum da kaliteyi olumsuz etkiledi. Bu şekilde geçen yıllarda ürünlerde kalite düşüklüğü yaşanıyor” şeklinde konuştu. – KONYA