USD40,38
%0.21
EURO47,06
%0.53
EURO/USD1,16
%0.40
BIST10.366,16
%-0.04
Petrol69,68
%0.23
GR. ALTIN4.353,61
%0.62
BTC4.762.131,50
%-0.32
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kırsal Kalkınmada Kadınlara Özel Destek

Kırsal Kalkınmada Kadınlara Özel Destek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
TARIM ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ahmet Abdullah Antalyalı, 2025 yılı Denizli IPARD Yatırımları Temsili Çek ve Soğutuculu araç teslim töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Yatırım programlarını şekillendirirken kadınlara ve gençlere öncelik verdiklerini vurgulayan Antalyalı, “Hanımefendiler olmadan kırsal olmaz. Onlar kırsalın çimentosudur. Yani onların varlığı, hayatı anlamlı kılar. Biz de bunun bilincindeyiz ve yatırımlarımızda bu önceliği göz önünde bulunduruyoruz. Şu an 6 bin 500 hanımefendi yatırımcımız mevcut” dedi.

Denizli’de düzenlenen tören, AB tarafından aday ülkelere sunulan katılım öncesi yardım aracı (IPARD) kapsamında gerçekleştirildi. Devlet Su İşleri (DSİ) Sosyal Tesisleri’nde organize edilen etkinliğe, TKDK Başkanı Dr. Ahmet Abdullah Antalyalı’nın yanı sıra Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmud Güngör, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, siyasi parti temsilcileri ve tarımsal kooperatiflerin yetkilileri katıldı. Antalyalı, törende IPARD programları aracılığıyla 2011 yılından bu yana sağladıkları 2 milyar euro hibe desteği ile Türkiye’ye yaklaşık 4 milyar euro yatırım kazandırdıklarını açıkladı.

Antalyalı, gerçekleştirdikleri yatırımların ülke genelinde 106 bin yeni istihdam yarattığını belirterek, “Uyguladığımız bu program yalnızca bir hibe desteği değil. Amaç, kırsalda yaşayan vatandaşların refah düzeyini artırmak ve bölgeler arası gelişim farklarını azaltmaktır. Ülkemiz, tüm üye aday ülkeler arasında birinci sıradadır. IPARD 1 programını yaklaşık 1 milyar 45 milyon euro ile yüzde 99,4 oranında tamamladık. Öncelikle şu algıyı kırmak istiyoruz; ‘Ülkemize tahsis edilen kaynaklar kullanılmıyor mu?’ Hayır, tüm kaynakları sonuna kadar değerlendiriyoruz. Şu anda 786 milyon euroluk bir kaynağı aktif olarak kullanıyoruz” şeklinde konuştu.

Törende, özellikle son iki yılda 343 milyon euro değerinde 7 farklı çağrının bulunduğunu hatırlatan Antalyalı, yatırımcıların başvurularını eylül ayına kadar yapabileceklerini kaydetti. Yatırımlarda çeşitli alternatifler sunduklarını ifade eden Antalyalı, sera, kırsal turizm, butik otel ve restoran gibi projelere destek verdiklerini, bu tür yatırımlarda da yüzde 60 hibe sağladıklarını vurguladı.

Antalyalı, tarımsal faaliyetlerin yanı sıra ekonomik çeşitliliği artırmaya yönelik adımlar attıklarını belirterek, “17 farklı sektörde destek sunuyoruz. Kırsal kalkınma hamleleri ile tüm unsurları bir araya getiriyoruz. Yatırımlarımızda sürdürülebilirlik ve çevre koruma esaslarına büyük önem veriyoruz. Geleceğe bir miras bırakma misyonunu taşıyoruz. Kadınlar ve gençler bizim önceliklerimiz arasında yer alıyor. Kırsal yaşamda hanımefendilerin rolü büyük. Şu an Türkiye genelinde iş gücüne katılım oranı yüzde 12 iken, bizim yatırımcılarımız arasında bu oran yüzde 30’un üzerinde. Bu durum, önemli bir başarıyı gösteriyor. Ayrıca, yaklaşık 33 bin hanımefendi tarım sektöründe istihdam ediliyor ve geçimlerini sağlıyor. Desteklerimizi sürdüreceğiz ve yeni kaynaklar arayışımız devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Törende, protokol üyeleri tarafından destek almaya hak kazananlara temsili çek verildi ve soğutuculu araçların anahtarları teslim edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kırsal Kalkınmada Kadınlara Özel Destek
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.